Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Идентификация, идентификация…

Ще започна годината, вместо с очаквания обзор на предишната или с прогноза за това, с което ни предстои да се сблъскаме, с едно предложение. Повод за него е фактът, че от доста месеци насам новините за проблеми, свързани с издаването на новите български документи, не слизат от вестникарските страници. И ето: дори днес четем как досега приложимият шестмесечен гратисен период за връщане на изтекли лични карти и шофьорски книжки вече не е валиден и над 70 000 души ще трябва да се сблъскат с ужаса на реденето по безкрайни опашки и бюрократичната наглост в следващия месец.

А аз си мисля: защо не решим въпроса радикално като премахнем задължителните лични документи и унизителните процедури и глоби, свързани с тях. По този начин на първо място ще спестим на държавата огромна сума пари, а по-дребният финансов товар, който ще падне от плещите на всеки български гражданин, ще се допълва с много непохабени нерви (което може да помогне и с бюджета на здравеопазването, кой знае!).

Второ, и по-важно, приемайки тази мярка, България ще попадне в ексклузивния клуб от демократични държави, неналагащи подобен тоталитарен произвол на гражданите си, в който влизат Австралия, Австрия, Великобритания, Дания, Ирландия, Исландия, Италия, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, САЩ, Швейцария, Швеция, Финландия, Франция и Япония, като в същото се раздели с иначе (не)приятната компания на страни от типа на Албания, Аржентина, Беларус, Венецуела, Виетнам, Иран, Китай, Кения, Куба, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия и не на последно място любимата на нашите прогресивни приятели от 23 септември Северна Корея.

Разбира се, едва ли е нужно да разсъждавам върху факта, че задължителните лични карти не са нищо повече от по-цветни вътрешни паспорти, а последните са продукт на гения на хора като Ленин, Сталин и Хитлер – любопитна подробност, която е печално неизвестна на повечето ни съвременици. Горните причини – нека ти ги събера на едно място под формата на по-малко правителствени и обществени разходи, и ограничаване на произвола на изпълнителната власт – биха били достатъчни за всеки народ, готов да поеме съдбата си в свой ръце.

Е, наясно съм, че в България не се радваме на подобно отношение (и в още по-малка степен на евентуално отговорно управление, което също би свършило работа). Обаче, още съм в празнично настроение. А по празниците, казват хората, стават чудеса. Така че що да не си помечтая!

П.С: Снимката е взета от Wikipedia. Арестувай Джими Уелс, ако можеш, Яворе!

5 коментара

 1. Hristo Velev каза:

  EU няма да се съгласи, за съжаление :). Еле па МВР :D.

 2. Не мисля, че проблемът е в ЕС. В крайна сметка в повечето държави от „Стара Европа“ личните документи не са задължителни – Австрия, Англия, Дания, Италия, Ирландия, Швеция, че и Франция и още… Виж за МВР си е така! 🙂

 3. Изумен каза:

  Аз недоумявам за друго. Защо не попаднах на нито един блог, който да повдигне дебат по въпроса за пръстовите отпечатъци в новите документи. Никой не даде истинското обяснение кому е нужно това.
  Първо, защото пръстов отпечатък има само за личната българска карта, не и за международния паспорт, забележете!!! Следователно? Не от Европа го искат. Там, например, все още няма такава практика… Е, България всичките ли проблеми на населението оправи, че да се представи като натегач-отличник пред света? Не. Причината е друга. Тя е измислена от вътрешната ДС – тоталитарна система за ТОТАЛЕН контрол над населението. Не на Европа трябва това, а на МВР и ДС.
  Второ, в САЩ и Европа пръстови отпечатъци вземат на държавните служители и на… престъпниците.
  Е, 90 % Българите държавни служители ли са? Не. Тогава какви са (за властта)? ТРЕТИРАНИ СМЕ КАТО ПРЕСТЪПНИЦИ!!! Ето това е нелепото. И защо никой не реагира на това? С всякакви глупости бяха занимавани хората, само не и с това, че „1984 г.“ на Оруел стана реалност. В България обаче, не в родината си – Англия, Европа или САЩ…
  Трето, пръстовия отпечатък ще пресече ли престъпността, организирани и дирижирана от най-висшите коридори на властта? Не. Че те и с пръстови отпечатъци, и със 150 свидетели (както случая с Винпром „Дамяница“) истинските прастъпници пак ги оправдават. Тогава? Тогава тази мярка е за поредното ограничаване и превръщането ни в (пост)социалистически концлагер още повече от преди. (Пост)социалистически, защото, както вече посочихме, това го няма в Европа.
  Четвърто, тези пръстови отпечатъци ще могат да служат и за скалъпване на фалшиви доказателства срещу обикновени хора – като мен и вас или за изнудване и поставяне на колене на политически, икономически опоненти. Със съвременните средства на дигиталния печат те спокойно могат да възпроизведат произволен отпечатък от палец и да го сложат където си решат… Вижте един такъв пример в Холивудската продукция, пусната с Българско заглавие в Арена.Бг и по кината „БСП – Бесни, страшни пенсии“, с Брус Уилис, Морган Фриимън и др. Там точно така служител на ФБР формира подобни фалшиви доказателства в дома на някакъв бизнесмен (даже и да е бил престъпник) и сетне го (само)обеси в дома му с прощално писмо, защо жертвата се била „самоубила“…
  Така че, Българи, обединявайте се срещу новите (стари) тирани на комунистическата ченгелария, че лошо!!!

 4. Мартин каза:

  Съществуването на установени идентификационни документи на национално ниво опростява страшно много задачи. С други думи на всички ни е по-евтино да знаем, че този, с който си имаме работа е наистина този, за който се представя. Само за пример това са инструкциите, които демонстрират колко е трудно да се удостовери правото на работа във Великобритания (http://www.ucl.ac.uk/hr/docs/right_to_work_dept_gui.doc). Забележете по-простата опция – човек да има паспорт. По-сложната включва набор от документи, вкл. акт за раждане и удостоверение за актуален адрес. За сравнение, в страни като България можем да си позволим изобщо да нямаме сложна алтернатива.

 5. Това е така, спор няма. Остава фактът, че много неща се случват далеч по-просто в една диктатура, отколкото в демократична държава, например. Така че далеч не всичко опира само до опростяване! 🙂