Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Идиотщина „на парче“

Epic FacepalmПонякога само няколко реплики са достатъчни, за да ни покажат какво е интелектуалното и морално ниво на човека отсреща, като дори политиците – при всичките им опити да се крият зад заучени фрази – не са изключение. Особено неприятна илюстрация на това правило направи министър Лиляна Павлова, цитирана днес от „Вести“, която набързо ни демонстрира, че нито има нормално мислене, нито е дясна, нито се интересува от интересите и правата на българските граждани.

Ако си мислиш, че преувеличавам, задължително трябва да прочетеш следния пример за държавнически подход в стил Ким Чен Ун: „Трябва да има по-строг контрол за това как изглеждат сградите и как се остъкляват балконите, как изглеждат ремонтите вън и вътре в апартаментите“ (болдът е мой). Разглеждайки го, веднага разбираме, че докато в Северна Корея върховният лидер налага контрол върху прическите на поданиците си, тук политическата ни класа прави крачка напред с предложението да контролира как ще изглеждат и домовете ни отвън и отвътре – като навярно мечтата на министър Павлова е да си избираме от три вида утвърдени от правителството фасади и още толкова интериорни решения.

Разбира се, министерската логика, стояща зад основанията за подобно предложение, е желязна и следва любимата мантра на политиците, че всички трябва да сме солидарни и да подкрепяме „мъдрите“ им идеи, независимо дали те ще подобрят живота ни или не, която тук е илюстрирана с изречението „Не може един съсед, който живее на първия етаж и не ползва асансьор, да не плаща за него“ (болдът е мой и аз веднага мога да кажа, че министър Павлова живее на висок етаж и по навик иска да си намали сметките на гърба на някой друг).

(Отваряйки скоба, не само може, но и е водещ принцип на цивилизованото общество, че всеки човек си плаща само за онези услуги, които (има поне потенциалната възможност да) ползва. Ако българската държава смята съвсем да се откаже от този принцип, би трябвало, следвайки логиката на Лиляна Павлова, да задължи мъжете да плащат осигуровки за майчинство, а пък Столична община например да принуждава всеки софиянец да си купува поне по два билета за градския транспорт дневно – защото в крайна сметка не може човек, който ползва автомобил и никога не се качва в трамвая, да не плаща за него.)

Изказванията на министър Павлова са направени във връзка с предлагани от нея изменения в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), чиято крайна цел на пръв поглед е да затвърдят грандиозната потенциална далавера, която партия ГЕРБ започна да подготвя с програмата си за саниране с държавни пари (и, предполагам, от близки на властта фирми) на панелки, като забранят на онези български граждани, които имат желанието и парите сами да подобрят външният вид и качеството на домовете си, да направят това.

Искрено се надявам, че тези предложения няма да останат незабелязани и ще срещнат съпротивата на всички, които не смятат, че е редно Лиляна Павлова или който и да е друг политик да решава вместо тях в какви сгради ще живеят, как ще изглеждат домовете им отвътре, кои фирми ще се „грижат“ за ремонтите им и дали отгоре на услугите, които ползват, няма да им се наложи да си плащат и за услуги, до които никога няма да им трябва да прибегнат.

Що се отнася до министър Павлова, смятам, че е редно тя да даде личен пример и на първо време да започне да плаща за фитнеса, който аз ползвам, а тя – видимо, не, защото това, че не ползва фитнес не значи, че не трябва да плаща за него.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (доста по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш за това си решение.