Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Избирателна памет

Не е тайна, че от доста време тече процесът по реабилитация на социализма, подкрепян на държавно ниво дори лично от премиера. В духа на времето днес в Правец ще се отпразнува стогодишнината от рождението на другаря Тодор Живков, ще му бъде открит бронзов бюст паметник, а представителният ансамбъл на българската армия ще изнесе концерт – разрешен от самия военен министър Аню Ангелов.

Питам се кога ли в Германия ще се проведе официално честване на някоя годишнина от рождението на Хитлер? Кога ще видим първия му паметник? Или този на Мусолини в Италия?

Да сравнявам властването на Живков с Хитлер или Мусолини е тъпо, веднага ще скочат някои. 7298-те жертви от епохата на комунизма, за които можем да прочетем тук, както и всички останали, за които не можем, едва ли щяха да мислят така. Да, факт, е, че най-дълго управлявалият ни диктатор не е отговорен за много от тях. Но не по-малка истина е, че дори днес (би трябвало да) отбелязваме едно зловещо престъпление, за което е виновен – убийството на писателя Георги Марков, поднесено като подарък за рождения му ден.

Нямам спомен да съм чувал за паметник на Марков. Не виждам в пресата да се споменава нищо за честване на паметта му. В свободна България жертвата пак не заслужава внимание, а това, че за убиеца се организира тържество, е показателно за оперирания ни морал. Така де, да се прекланяме пред престъпник напълно съответства на манталитета на роба, от който скоро няма да се измъкнем.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Милко Вълков каза:

    Подкрепям! Но не е вярно, че Т. Живков е убиец само на Г. Марков. Стотици са били изтезаваните и убиваните в „Славянска беседа“ от него и от другия голям изверг – Мирчо Спасов – още през есента на 1944 година.