Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Измамната лекота на отслабването

Веднъж вече споделих убеждението си, че отслабването чрез диети е вредно, а на това чрез балансирано хранене в комбинация със спорт може да се разчита да ти донесе добър и най-важното продължителен резултат. Логичният въпрос, който би следвало да си зададеш е „колко точно време дневно/седмично/на високосна година трябва да спортувам, за да извая желаното тяло”. Популярният отговор, поне ако се съди по интернет, е „от 3 до 5 минути”.

Няма да издам голяма тайна, ако кажа, че въпросният отговор е измама. Хората, предлагащи т.нар. quick fixes (бързи и безболезнени решения), залагат на вроденото ни влечение към лесното, за да спечелят пари от нашата глупост. Помисли само: ако беше възможно да имаш хубаво тяло с няколко минути упражнения дневно, светът щеше да е претъпкан с Аполоновци вместо все повече и повече да затлъстява.

Психологическото ни предразположение към лесното има още един аспект: когато някоя от тези скоростни програми (или магически уреди/диети, ако там е въпросът) не сработи, почти винаги или обвиняваме себе си, че не сме я следвали като хората, или конкретната програма, че не струва, и преминаваме към следващото безполезно „решение”. А всъщност грешката е в принципа.

Отслабването в общия случай е труден и продължителен процес – макар и не колкото натрупването на мускули. Ако ти липсва желание да положиш усилия, по-добре изобщо не се захващай – така поне ще си спестиш разочарованието. Според Американския колеж по спортна медицина (the American College of Sports Medicine), например, за да свалиш излишните килограми са ти необходими поне 150 минути кардио седмично (по 30 на ден при петдневен тренировъчен цикъл), но за по-сигурно е най-добре да тренираш между 60 и 90 минути дневно, пет дни в седмицата. Подобни са препоръките и на здравните органи, а също така и на фитнес професионалистите, с тази разлика, че петте дни въобще не са задължителни. Те може да бъдат 6 (и дори 7 за кратък период от време).

Отговорът на въпроса какво е кардио е: всяка физическа активност, която увеличава ударите на сърцето ти до около 65-85% от техния максимум. Какъв е максимумът в минута можеш да пресметнеш като извадиш възрастта си от 220. Съществува измамната представа, че само разни лекоатлетически занимания са кардио, но това е ужасно далеч от истината. Плуването води до същия резултат. Това се отнася и до упражненията с тежести за големи мускулни групи – гърди и гръб. Дори бързото ходене в парка може да се превърне в страхотно кардио упражнение.

За да отслабнеш не се изискват някакви специфични умения, уреди или места за тренировки. Работата ти е на половин час от къщи? Откажи се от досадното мотаене по задръствания и започни да ходиш пеша. Нямаш пари за скъп велоергометър? Купи въже за скачане и го използвай. Липсва ти подходящ терен за тичане? Започни да правиш лицеви опори, набирания и аеробика в хола.

Преди да свърша със статията, трябва да кажа нещо за това какви очаквания трябва да имаш. В предишния материал споменах, че не всяко сваляне на килограми е полезно – смисъл има единствено ако ги взимаш от мазнините, а не от мускулите в тялото си. А мазнините се разграждат бавно. Максималният резултат, на който можеш да се надяваш е не повече от 1% от общото ти тегло седмично (ако си наистина, наистина дебел/а) и някъде между половин и един килограм, ако си близо до нормата. Така че, ако имаш десет излишни килограма за сваляне, ще трябва да се заредиш с търпение, тъй като процесът ще ти отнеме поне 10 седмици.

Изглежда ужасно трудно и дълго, нали? Нищо общо с лесните и бързи решения, предлагани за скромни суми навсякъде из интернет. Проблемът с тях: ако звучат твърде добре, за да са истина, можеш да си сигурен, че всъщност не са.

Тази статия беше написана за новия брой на Мика. А картинката е оттук.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.