Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Икономическата програма на Реформаторски блок – Глас народен

С оглед на предстоящите избори, в E-lect имаме амбицията да споделим по няколко думи за програмите на основните политически сили, борещи се за гласа ти. Това ще стане без претенции за изчерпателност или равнопоставеност – все пак трябва да е ясно, че има реална разлика между безогледния популизъм на БСП, например, и умерено разумните идеи на една-две други партии (които макар и далеч от истинско радикално реформаторство, поне не застрашават сериозно икономиката на страната ни). Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ е третата формация, на чиято програма ще се спрем.

Reform CoalitionТази програма ми беше интересна за преглед, защото на няколко пъти прочетох, че тя е най-дясното, което ни се предлага на изборите другата седмица. Още в самото начало ще кажа, че лично аз не стигнах до този извод. Съдържанието (което ще видим надолу) настрана, дори от чисто стилистическа гледна точка няма как да не отбележа, че докато от „Да, България“ се фокусираха върху създаване на условия хората да просперират, а програмата на „Нова република“ започва с изречението „Силна държава се гради от силни граждани, семейства, предприятия и общини“, още в началото на текста на Реформаторския блок и Глас народен се говори за това как България се нуждае от „силна държава“ в секторите, формиращи публичната среда на живот, като фокусът върху „държавата“ го има в целия документ.

(Тук ще спомена няколко много показателни точки, които макар и популистки звучащи, не би трябвало да присъстват сред обещанията на една дясна формация. От Реформаторския блок и Глас народен смятат за добра идея държавата да участва в популяризирането на българската литература в чужбина, в това число чрез подкрепа на проекти за превод на български автори на чужди езици. Като човек, занимаващ се с писано творчество, аз не бих искал бюрократите да се бъркат изобщо в тази сфера и да решават кого да „популяризират“. Също така намирам за дълбоко погрешно държавата да се занимава с финансирането на кино-продукции – друго обещание на коалицията. На фона на последните скандали около популярния „София Тех Парк“ възприемам силно отрицателно и обещанието, че държавата ще създава „модерни“ научни центрове, включително с европейски средства.)

Положителен е ангажиментът на коалицията да се бори за запазване на финансовата стабилност и поддържане на балансиран бюджет, както и да се противопоставя на местни или европейски политики, водещи след себе си покачване на данъците. Идеята за намаляване на ДДС до 18 процента в следващите четири години е добра, но сравнително половинчата (проблем, който впрочем имам с реформаторските амбиции в данъчната сфера на всяка от десните ни партии).

Най-силната страна от програмата на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ е свързана с обещанията за намаляване на бюрокрацията и административната тежест върху бизнеса, съдържащи поредица от мерки, които по мое мнение биха допринесли значително за подобряване на бизнес средата и поне донякъде за ограничаване на корупцията.

Допада ми и идеята да се вземат „решителни“ мерки за спиране на източването на НОИ през злоупотреби с инвалидните пенсии. Това, което не харесвам обаче, е, че тази изглежда е единствената точка, в която пенсионната система изобщо се споменава. Липсва каквато и да е заявка за реформа в една от най-проблемните области у нас, а дори плановете за нейното оздравяване не биха постигнали много, ако игнорират множеството други опции за ранно пенсиониране, пробиващи системата.

Предложението да се създаде икономически обоснован модел за определяне на минималната работна заплата, за съжаление, по никакъв начин не отговаря на въпроса каква би била политиката по отношение на този административен инструмент на правителство с участието на коалицията.

Ако трябва да формулирам накратко отношението си към програмата на Реформаторския блок и Глас народен, то е умерено положително, макар и с известни резерви. Не виждам никаква причина да възприемам идеите на коалицията като по-десни от онези на „Да, България“ или на „Нова република“, а реториката ѝ като цяло ми се струва по-лява. Питам се обаче, до каква степен може да защити ценностите си формация, която предварително е обявила, че ще приеме да участва в управление начело с ГЕРБ.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.