Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Има ли дъно?

Въпросът е реторичен. Задавам си го горе-долу от създаването на E-lect насам, когато вече ми беше станало ясно (признавам, със закъснение), че българската журналистика е изпаднала в тежка болест, от която едва ли скоро ще се излекува. По това време имах възможността за кратко да наблюдавам отвътре симптомите на тази болест – поръчкови материали, договорки с политици и редакционен натиск – и да си  обещая никога да не затъвам в подобна мръсна рутина. Днес погледът ми, слава Богу, е отвън, но пък жестоката морална криза в родните медии е далеч по-видима, а безскрупулните нищожества, обсебили немалко редакции, вече не си правят труда да се крият.

Както може и да си се досетил, повод да пиша е поредната ексклузивна статия в някаква имитация на новинарски сайт на име ПИК от вчера, в която буквално се казваше, че Радан Кънев, „банкер и съпругата на бивш премиер“ стоят зад трагичното самозапалване на жена пред президентството. Непосредственият повод обаче не е толкова важен – трябваше ми само да хвърля бърз поглед на ПИК, за да настръхна от количеството ексклузивни лъжи, бълвани от писачите там.

Причината да се питам има ли дъно и близо ли сме до него е, че само преди около седмица рожденият ден на същия „журналистически“ боклук беше отчетен или посетен от голяма част от родния ни политически елит (поне ако може да се вярва на собствените хвалби на ПИК, разбира се). В крайна сметка, неприятен, но необходим елемент от свободата на словото навсякъде, където тя се спазва, е правото на жълтите медии да съществуват. В една нормална държава обаче, те първо биват пристискани до стената всеки път, когато избълват откровени лъжи – като по този начин многобройните дела ги принуждават да поддържат поне минимална хигиена – и на второ, не се радват на открита политическа протекция.

Не знам що за наглост ти трябва, за да говориш за „професионализъм“ и „ентусиазъм“, щом стане дума за вероятно най-отвратителната „медия“ в България, да даваш интервюта за нея и да ѝ подаряваш мечове, за да разсече лъжата, но знам, че докато не станем изключително нетолерантни към това поведение на политическия ни елит, няма да успеем да се оттласнем от дъното.