Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Империята отвръща на удара

Сигурно знаеш, че в E-lect имаме доста либерална политика по отношение на онези блогъри и медии, на които не им достига въображението да си измислят собствени статии и затова гледат да взаимстват нашите. Няма да е преувеличение да кажа, че материали от този сайт досега са се появявали на стотици места в мрежата. На теория 90% от случаите могат да се третират като нарушаващи закона за авторското право (тъй като E-lect не е посочил изрично, че позволява свободното разпространение), на практика за мен няма проблем… при положение, че копиращият е проявил коректност и е сложил линк към източника.

Тук ще спомена някои от онези жалки плагиати, които не са постъпили така. Начело на списъка ми е Блогът на Мема, който не само е откраднал „Дневниците на вампира” и не само не е посочил откъде, но си е позволил да излъже за автора (както можеш да видиш, горе вляво е отбелязано, че текстът е написан „от Мема”).

Второто място в днешната импровизирана класация държи сайтът BGSreshta, в който се появява „Свободата, Санчо…”, отново без позоваване на E-lect, но пък с информация, от която би могъл да си направиш извода, че съм създал статията специално за там. Е, не съм!

Странен ми е случаят с Liubopiten.com, където открих откъси от „Престъпно управление” и „Бойко Борисов Free Day”. Колко любопитен е създателят му не знам, но определено трябва да си доста тъп, за да представиш произволни параграфи като цели текстове… и пак без никакво позоваване на източника.

Последните три случая, на които ще обърна внимание, са малко по-особени. В тях наистина е посочено авторството на E-lect, но го няма линкът, което си е грубо нарушение на уеб етикета, откъдето и да го погледнеш. Материалите са „Интернет отвръща на удара” и „Престъпно управление”, появили се на мястото наречено BgTimes.Net, и „Бойко Борисов Free Day”, качен в блога Мизерията на близкото ни минало.

На печелившите, честито! Мед ми капе от сърцето, като виждам как трупате дребна слава и малко импресии на гърба на по-способните от вас. А що се отнася до факта, че всъщност сте крадци – едва ли ви дреме!

2 коментара

  1. Светла (една от всичките) каза:

    Само си им направил реклама на тия гьонсурати.

  2. Еми, те нали имат нужда… 🙂