Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Интернет отвръща на удара

Тази статия продължава темата с акцията на ГДБОП срещу сайта chitanka.info. Тя не цели участие в разразилата се (съвсем навреме, според мен) дискусия за авторските права, формата на виртуалните библиотеки, издателската политика, бизнеса в културата и културата на бизнеса. Планирам да пиша по въпроса, когато страстите утихнат, така че, ако мнението ми ти е интересно, може да наминеш отново по някое време идната седмица. Тук, обаче, ще се спра на реакцията, която предизвика полицейщината в интернет общността…

… а тя бе зашеметяваща. Няма да ми стигне мястото да ти разкажа за всяка статия, появила се в последните три дни, всяка Facebook група в подкрепа на Читанка, всяка реплика на сайта, родена в резултат на глупостта на ГДБОП в лицето на героичния борец срещу пиратството Явор Колев (на снимката вляво), да спомена за петицията в защита на виртуалната библиотека – която към момента е подписана от 2662 души – и да не пропусна тоновете коментари в не един форум.

Така че ще те запозная с основното. Спад в криминогенната обстановка в страната, отчете в блога си Марфа скоро след появата на новината за грандиозния удар срещу четящата мафия, който коментира по следния начин:

След като Маргините (или Маргените?) показаха сгърчен от болка и поразен от най-различни заболявания среден пръст на човека и закона, та остана единствено да се надяваме разните му там престъпни босове самички да си се изпотребят помежду си (вж. Галев), на хоризонта изгря нова надежда, която ни сгря с вярата, че безаконието все пак ще бъде наказано.

Не толкова иронична – но много по-емоционална – бе първата статия по темата на Григор Гачев, озаглавена „451 по Фаренхайт”. В нея е направен разбор на съобщението за акцията на пресцентъра на МВР и се показва, че в него има малко истина – при това от човек, който има досег едновременно с компютърния и издателския бизнес и знае повече за тях от мнозинството от нас. Подобен е подходът в материала с простичкото заглавие „Читанка” в spam.bg, където направо се говори за дезинформация от страна на ГДБОП, подробно е обяснен механизмът ѝ на действие и са изброени част от медиите, които имат навика да приемат на доверие всичко, което им се казва.

Как гледат на въпроса българите, живеещи в чужбина пък, можеш да разбереш от Енея и нейната кутия за всичко, в която този път бяха коментирани „Четенето и други престъпления”. По думите на авторката, тъй като няма електронни български книги, а покупката на такива онлайн си е откровено тото, неадекватният издателски бизнес не оставя голям избор на нашите сънародници зад граница, освен да се доверят на виртуалната библиотека.

В допълнение Енея задава най-важния въпрос, на който досега така и нито едно официално лице не отговори, а именно: кой е упълномощил ГДБОП да проведе тази акция, при положение, че:

 … няма заведено дело срещу Читанка, нито е взето съдебно решение, че авторите ѝ нарушават някак закона, че да бъде позволен пълен рейд, изземане на техника и прочие.

Всъщност не съм съвсем прав. Отговор на въпроса на Енея дава самият рицар на словото… в измисленото невероятно забавно интервю, появило се в nenovinite.com със заглавието „Явор Колев: Четенето уврежда очите”. Подобен е подходът и на Иво Апостолов, потърсил коментар от премиера Бойко Борисов и получил следния отговор: „Ние спираме пиратските сайтове, те ги пускат”.  

Но всичко дотук е само върхът на айсберга. Срещу акцията на ГДБОП реагираха още Пещерата на неандералеца („Поредният позор за народната милиция”), The Wall („Полицейски плъхове и книжни престъпници”), небезизвестният Иван Бедров („Когато неграмотните управляват”) и много много други блогъри, както и – не бива да се пропуска – поне няколко медии.

Силна реакция против полицейския произвол, както можеше да се очаква, се зароди и във Facebook, където групата „Да спасим chitanka.info!!!” има 9489 членове, а в групата „Искам да затворят ГДБОП и да отворят Читанка.инфо” засега участват 2059 души.

Най-ироничен, обаче, за мен остава фактът, че полицейската акция срещу виртуалната библиотека превърна един относително елитарен сайт с коректно отношение към българските издатели (пак ще напомня, че там се удоволетворяваше всеки иск за сваляне на произведение поради нарушение на авторските права) в кауза на десетки хиляди хора и на практика направи огромна антиреклама на борбата с пиратството. Пример за тоталната импотентност на Явор Колев и неговия министър Цветанов е появата на съдържанието на Читанката на адрес: chitanka.gdbop.com. Господа, след подобно фиаско в нормалните държави думата „оставка” се изпълва със съдържание.

Забележка: Снимката горе е взета от Facebook.  

6 коментара

 1. Божо каза:

  Mисля, че е особено важно да се спомената мненията на Николай Теллалов – един от най-четените (и продавани) в момента български автори на фантастика:

  http://sharkannht.blogspot.com/2010/06/blog-post.html и http://sharkannht.blogspot.com/2010/06/info.html

  като пряка страна в спора.

 2. Аз, естествено, не претендирам за изчерпателност, така че, ако има и други интересни мнения, които съм пропуснал, ще се радвам да прочета за тях в коментарите :).

 3. Д. Панков каза:

  Идиотщина е, че, ако потърсиш нещо, го намираш безплатно и безпроблемно на английски, но на български или не или е платено – пример: Енциклопедия Британика се сваля лесно, но не и българска енциклопедия. А има и кретенски сайтове които публикуват книги на български с вируси – разширението е „rar“ и след разархивирането те ощастливява и с вирусче.

 4. Eneya каза:

  Аз не се ограничих само да разпитам български преводачи и автори, писах и на издателствата. Пратих им списък с въпроси и се надявам да получа някакви отговори следващата седмица.

 5. marystaneva каза:

  Ето още една много добра статия:

  http://yurukov.net/blog/2010/06/25/chetirite-provala-okolo-aktsiqta/

  А резултатът от акцията е, че вече се появиха и други подобни на Читанката сайтове.

 6. azacink каза:

  И все пак, ако става със събиране на гласове да продължаваме да взимаме безплатно де що може, ми тогава да събираме гласове да направим така, че хляба да е безплатен, тока, водата и каквото си поискаме…