- E-lect.net - https://e-lect.net -

И отново за Слави

slavi-show [1]Спомням си как в една от онези бурни летни вечери през 2013 г. слизах с тролей към блокирания Орлов мост, за да се присъединя към поредния протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В един момент две жени, които видимо нямаха същата цел, започнаха гръмогласно да се възмущават от „онези лумпени и простаци“, блокиращи центъра на София и пречещи на мнозинството нормални да живеят живота си. Тогава аз и други хора в тролея се опитахме да им обясним, както че не сме лумпени, така и че, при все че сме наясно, че им създаваме неудобство, това неудобство е цената, която всички плащаме за правото да се сдружаваме, да протестираме срещу властта и да се борим за свободата си.

Аз и много мои приятели прекарахме десетки вечери протестирайки преди 3 години и мен изобщо не ме е срам, че застанахме срещу корумпираното и разрушително управление на БСП и ДПС. Мнозина продължават да се гордеят с активността си тогава и това е съвсем нормално. Ненормално е обаче, че за немалко от „умните и красиви“ хора, които протестираха по онова време с ясното съзнание, че има инертно мнозинство, на което „пречат“, вчерашният концерт на Слави Трифонов се превърна в открит повод за възмущение от „онзи лумпени и простаци“, позволяващи си да затворят Орлов мост и пречещи на мнозинството нормални да живеят живота си.

За мен е показателно, че в последните дни някои от хората, които преди три години бяха обект на стотици лъжи, използваха точно същите думи срещу един –по същността си – протест, който не им изнася. Оказа се, че и Слави работи за ГЕРБ, също както ние „работехме“ за ГЕРБ, че на зрителите на концерта му им се плаща, точно както на нас ни се „плащаше“, и че всички те са орки, също като нас.

Истината обаче е, че никой няма правото да претендира за монопол върху истината. Може и да не си съгласен с каузата на Слави и онези, които го подкрепят, но ако смяташ, че ти имаш правото да затваряш Орлов мост, когато си гневен, е демонстрация на зловещо лицемерие да отказваш това право на тези, които по една или друга причина не харесваш. Не е проблем, ако не си „за“  един, два или всички въпроси от този конкретен референдум, но ако си бил гласовит поддръжник на пряката демокрация, а днес изведнъж призоваваш хората да не гласуват, защото „оня чалгаджия“ бил опорочавал идеята, демонстрираш огромен когнитивен дисонанс.

Добър или лош, Слави в крайна сметка представлява група български граждани с мнение за бъдещето на страната и тези хора имат същото право да изразят  това мнение, каквото имаме аз и ти. За тези, прикриващи авторитарните си наклонности зад маската на „умни и красиви“ прогресивни демократи, това може и да не е вярно, но истински либералният човек се ръководи от старата максима, че дори изобщо да не е съгласен с теб, ще защитава до смърт правото ти да говориш свободно.

Реших да не претрупвам този текст с аргументи по темата за чалгата в музиката на Куку Бенд. Ако мнението ми те интересува, можеш да го прочетеш в този материал [2], който написах след предишния широко оплют в определени среди концерт на Слави Трифонов. Какво мисля за въпросите на референдума (в първоначалния им вид) пък можеш да видиш тук [3]. Както ще разбереш, ако хвърлиш поглед на статията, аз съм твърдо „за“ един от останалите въпроси, твърдо „против“ друг и съм по-скоро агностичен по отношение на третия.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [4] или да последваш този сайт в Twitter [5].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [6]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.