Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

И отново за Uber

TaxiКогато Полина Александрова решава да попита таксиметровия шофьор, с който пътува, защо няма служебна карта и да поиска касова бележка, той се вбесява и я пребива, разказва Offnews. Същият шофьор прилага и два други стандартни трика от арсенала на софийските таксиджии, изкуствено завишавайки сметката ѝ до 16 лв. и накрая закръгляйки я до 20 със задължителен бакшиш.

Случаят, макар и малко по-фрапиращ от обичайното, е повече от показателен за няколко стандартни и „нормални“, поне в София, практики на таксиметровите компании. Докато го обсъждахме с приятели снощи, всеки от нас успя да се сети за една или повече скандални ситуации с таксиджии на утвърдени фирми само в последните няколко седмици – като се започне от може би най-невинните проблеми с чистотата, пушенето, чалгата и досадното желание на разни шофьори да ни пробутват неадекватните си житейски коментари, и се стигне до напомпани сметки, задължителни бакшиши и кражба.

В същото време обаче до неотдавна таксиметровият бранш плашеше с протести срещу Uber като един от водещите му аргументи беше, че Uber не може да гарантира сигурността на клиентите си. За четири месеца и няколкостотин хиляди курса това твърдение категорично се доказа като лъжа.

Същият този таксиметров бранш не си направи труда по никакъв начин да осъди станалото с Полина Александрова, както не си е правил труда да осъди никой от многобройните подобни случаи в миналото. Този простичък факт, на фона на скоростната крещяща реакция срещу всеки опит за навлизане на конкуренция на пазара, за съжаление, е показателен за ценностната система на много от работещите в него (при все че аз последен ще отрека, че има и страхотни шофьори, които за съжаление са малцинство).

Въпреки случилото се, навлизането на Uber на пазара несъмнено спомага за нормализирането му, а зачестилите в моя и на познатите ми опит случаи с помпи и задължителни бакшиши в последно време единствено ще доведат до по-лесното изолиране на „черните овце“. Струва ми се, че показателна за ползата от конкуренцията е една друга новина в Offnews, която гласи, че част от такситата ще намалят цените си от днес.

3 коментара

  1. Longanlon каза:

    Добре бе, само на мен ли ми се падат нормални таксита и таксиджии?

  2. TPM каза:

    Де да знам, и аз мнооого рядко попадам на контингента дето все се описва по интерньета… Ама все пак добрите таксиджии не са в блоговете, н’ъл съ сещаш 🙂 .

  3. Калин каза:

    Еми ако си горе-долу здрав, относително млад мъж, едва ли някой ще смее да ти се изрепчи. Даже преди години на една моя позната някакъв тръгнал да ѝ прави проблеми, тя се обадила на мъжа си (понеже била пред тях) и онзи много бързо си променил отношението.