Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

И отново Пеевски…

Днес мислех да пиша за поредната правителствена глупост – идеята да се върне военното обучение, лансирана вчера – но не би. Отново, както и през юни, фигурата на Пеевски брутално намести телесата си в общественото пространство, демонстрирайки за втори път, че задкулисието в България е овладяло най-важните държавни органи (тогава Народното събрание и правителството, а днес Конституционния съд) и общо-взето се разпорежда с тях, както си иска.

И така, не съвсем неочаквано, КС отхвърли искането на група депутати да бъде прекратен мандатът на народен представител на господин Пеевски с гласовете на членовете си от политическата квота. Ако живеехме в наистина правова държава, това де факто признание, че най-големият ни медиен магнат не е встъпил в длъжност като председател на ДАНС, щеше да бъде прелюдия към разследване, което да установи в какво качество той се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров през юни, даде интервю от кабинета на председателя на агенцията и проведе оперативка с началниците на нейните управления (и, ако с тези си действия не е нарушил закона, всеки български гражданин ли има правото да ги направи същите тия неща?).

Обаче, понеже България не е точно правова държава – и аз силно се съмнявам, че юнските прояви на Делян Пеевски ще попаднат в полезрението на правоохранителните органи – днешното решение на съда единствено успя да разгневи хиляди български граждани. Към момента на публикуването на тази статия групата, призоваваща към протест срещу връщането на Пеевски в парламента, наброява 1 746 души, а още над 27 500 са поканени.

Поздравления, (не)уважаеми управляващи! Политиката „след вас и потоп“ продължава да руши гражданския мир в страната с дори по-бърза скорост от тази, с която води икономиката ѝ към разруха.