Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Каварна като метафора за (бъдещето на) България

Red KavarnaЕдва ли има фен на рок музиката в България, който да не си спомня с носталгия за „Каварна Рок Фест“. Организиран по идея на стария кмет на крайморския град Цонко Цонев, фестивалът бе домакин на много от големите имена в тази сфера – като се започне от Helloween, премине се през Manowar, Алис Купър, Blind Guardian, Accept и Таря Турунен, и се приключи с Deep Purple, Scorpions и кой ли още не. Станал популярен като „кметъла“, господин Цонев с огромни усилия постави града си на културната карта на Европа и го превърна в популярна дестинация за музикалните фенове.

Докато това постижение е впечатляващо и достойно за уважение, за мен не е кой знае каква изненада, че новото „червено“ управление на Каварна успя за отрицателно време да разруши постигнатото с десетгодишен труд. Издигната от партията, която доведе България до всяка от големите ѝ кризи в модерната история, кметицата Нина Ставрева първо нескопосано приключи с дългогодишната традиция в морския град, а сега – твърди се, с цел да закърпи общинския бюджет, който „при управлението ѝ се срина“ – прави и пореден опит набързо да заличи спомените за нея.

Ако не внимаваш, политиката на Ставрева може да ти се стори особено нелогична. Представителка на социалистическата партия, която уж би трябвало да е загрижена за работещите жители на поверената ѝ община, тя с лека ръка ликвидира солиден източник на доходи, докато в същото време актуализира собствените си представителни раздходи, а управлението ѝ бе замесено в съмнителни истории като например тази покупка на джип или това гласуване на средства за паметник, вече построен с доброволни дарения.

В действителност обаче, когато едно и също поведение се повтори многократно на местно и национално ниво, то не е нелогично изключение, а правило. Вярно е, че светът е пълен с честни социалисти, които искрено (макар и погрешно) вярват, че работят за един по-добър свят. По някаква причина БСП не прави впечатление на партия, която да прелива от тях. Дали поради тази или по някоя друга причина, дълбоко вкоренена във вътрешната ѝ култура, всеки път, когато се добере до властта столетницата страшно бързо се олива.

Затова Каварна може да служи само като предупреждение. Правителството ни днес е неприятно и потенциално вредно за бъдещето ни, но ако достатъчно хора повярват, че алтернативата идва от БСП – каквато опасност имаше на изминалите избори – адски скоростно ще разберем, че „вредно“ не е същото като „катастрофално“.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.