Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Казана дума…

MoneyЕдна широко обсъждана в последните дни новина бе свързана с решението на бюджетната комисия в парламента да намали субсидиите само на партиите, които не са представени в народното събрание, на 1 лев. Тази меко казано цинична идея бързо беше разтълкувана по два основни начина, нито един от които не е особено лицеприятен. От една страна, тя бе предложено от партия „Воля“, чийто лидер Веселин Марешки е в открит конфликт с Костадин Костадинов – водача на единствената извънпарламентарна формация в момента, която взима държавна субсидия – „Възраждане“, така че съвсем естествено решението на комисията беше възприето като акт на разправа с неудобния опонент.

От друга страна, е сравнително логично подобно предложение да се разглежда като опит на статуквото да се окопае в и около властта като ограничи възможността нови и/или към момента непредставени в Народното събрание играчи да се съревновават с него. (При все че историята и на партия ГЕРБ, и на „Атака“, и на НФСБ, че и на други формации от последните 10-15 години показва, че държавните пари изобщо не са необходимо условие за влизане в парламента.)

За мен лично обаче решението на бюджетната комисия е показателно преди всичко за това колко струват обещанията на управляващата партия и лично на лидера ѝ Бойко Борисов. Това решение бе прието приблизително година след като господин Борисов „разкри“, че е гласувал „за“ намаляването на партийните субсидии на 1 лев на референдума, иницииран от Шоуто на Слави, и се ангажира ГЕРБ да работи в тази посока в парламента. Оттогава до днес въпросът бе „забравен“ и от управляващи, и от „опозиция“, и най-вече от избирателите, които отказват да държат избраниците си отговорни за неспазените им обещания.

Впрочем, както е ставало дума и по-рано на страниците на E-lect, партийните субсидии трябва да бъдат премахнати изцяло, а политически формации да се финансират от това, което техните поддръжници са готови да им предоставят доброволно.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.