Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Какъв ти растеж?

Националният статистически институт (НСИ) днес успя да ни зарадва с новината, че през второто тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0.5%. Понеже не е трудно да се предусети в каква посока ще се понесат коментарите в следващите дни (и как за пореден път ще ни подскажат, че благодарение на мъдрата грижа на правителството и лично на премиера – да се свети името му – сме избегнали Армагедона, стоварил се над половин Европа), ми се ще да споделя, че

Първо, БВП е показател, измерващ общата пазарна стойност на произведените в страната стоки и услуги за годината. Както икономистите много добре знаят, но рядко се сещат да кажат на обществото, въпросната стойност не може да бъде измерена с точност – така че  статистиците пък навлизат в едни груби приближения с възможна степен на грешка около 10 процента, ако не и повече.

Второ, изхождайки от първото е абсолютно безсмислено да се осланяме на информация за промени с части от процента. Както днес БВП е нараснал, така утре ревизираните данни могат да покажат дори по-голям спад.

Трето, брутният вътрешен продукт в най-добрия случай е леко подвеждащ показател за състоянието на една икономика. Ако – не дай Боже – утре земетресение разруши половината Пловдив и се наложи да го възстановим, БВП направо ще скочи. Йес, ето от какво се нуждае България (както, впрочем, вярват много от „икономистите”, на които се осланяме да ни преведат през настоящата криза). Чудно защо ли тогава никой не се сеща да разруши два-три по-големи града нарочно – кеф ти икономически растеж, кеф ти намаление на безработицата!

Четвърто, двигател на сегашното нарастване било увеличеното потребление, както бил предрекъл Бойко Борисов. Не разбирам що за софистика е това, но поне знам, че и в държавите, както и в домакинствата текущото потребление не може да доведе до ръст на богатството. Напротив, за да станем по-богати, са ни нужни спестявания и инвестиции.

И пето, дори данните на НСИ да са коректни, инфлацията от последните седмици досега е изяла това смешно нарастване.

Всъщност, истината (по всичко личи) е, че икономиката ни е в рецесия. Не че не можем да имаме истински ръст, при това много лесно, но за целта са необходими смели политици, които да ограничат държавните разходи, да режат бюрократични спънки пред бизнеса и да намалят данъците и осигуровките до едно по-нормално (спрямо сегашните близо 50%) общо ниво. За съжаление, само месеци преди изборите, просто не бихме могли да се надяваме на такива. Затова за България и за Европа, а и за САЩ едва ли предстоят добри новини от типа на онези, на които се радват например в Латвия.