Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Как българските медии измислиха слаб Бербатов

В Англия писаха слаба оценка на Бербо, съобщава новинарският сайт actualno.com. „Митко Бербатов с най-слаба оценка в дербито на Манчестър”, отбелязва sport1.bg. „Нищо ново в Англия, Бербатов пак най-слаб в Юнайтед”, оригиналничи Дон Балон. Десетки други знайни и незнайни спортни и новинарски страници поместват своите материали за изминалия мач между Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити под различни вариации на това заглавие. Този медиен плурализъм щеше да е много хубав, ако въпросните електронни медии до една не бяха поместили еднакво съдържание. А то е еднакво, защото е преписано.

На 11.11 в 09:32 на страницата на спортния портал gong.bg се появява материал, озаглавен „Бербо с най-слаба оценка в дербито на Манчестър”. В него пише, че „Бербатов е оценен с 5 по десетобалната система от „The Telegraph”, като от всички 22-ма титуляри и 5 резерви, само българският нападател и Яя Туре от гражданите имат толкова слаб рейтинг.” В следващите два часа статията е преписана във всички интернет медии, в повечето случаи дословно.

Преди да продължа, искам да направя едно уточнение. Този материал няма за цел да те убеждава колко велик футболист е Бербатов. Всъщност той НЕ е за него, нито за Манчестър Юнайтед, нито за прекрасната игра, наречена футбол. А за медиите, истината и непрофесионализма.

Обратно на темата. Няма да е пресилено ако кажа, че статията на gong първоначално ме стъписа. Предната вечер бях гледал мача и останах с добри впечатления от представянето на Бербатов. Сутринта прегледах набързо отзивите в международната преса и те бяха преобладаващо положителни. Всъщност, ето (не съвсем) кратко резюме на последните:

Според Скай спортс (който е водещият платен спортен канал във Великобритания и Ирландия) българският футболист е бил изолиран, но не е спрял да се раздава. Оценка 7. По-висока има единствено Видич – 8. Пренасяме се на страниците на местния вестник Манчестър Ивнинг Нюз, който е особено критичен към изявите на нашия сънародник и често пъти му е давал занижени (по мое мнение) оценки. Не и този път. Изданието нарича Бербатов „нападател тип доктор Джекил и мистър Хайд”, намеквайки за неговата противоречива игра – понякога фантастична, друг път почти незабележима. Но е категорично, че в мача срещу градския съперник българинът е показал положителната си страна, като добавя, че в играта му е имало моменти на невероятно майсторсто и непрекъснато е тормозел защитата на Сити. Оценка 8. Същата получават Скоулс и Видич, единствено Карик е с девятка. Един от най-големите сайтове за футболни новини, goal.com, дава на Бербатов седмица като отново има само един играч с по-висока оценка – Видич (8). Ето го коментарът на изданието: „добре подредените защити на двата отбора даваха малко пространство за изява на нападателите, но българинът игра с топката повече от всеки друг. Помогна на гостите да доминират в притежанието ѝ през по-голямата част от мача и бе близо до отбелязване на гол с хубав удар от воле”.

Дотук имаме две седмици и една осмица. Дейли Мейл оценява представянето на Бербатов с 6, но толкова имат и всички останали играчи на Манчестър Юнайтед, с изключение на Фърдинанд, Видич и Карик, които получават оценка 7. Очевидно според изданието българинът не е изиграл фамозен мач, но не е и най-слаб. Бил е на нивото на останалите. Стигаме до небеизвестния Сън, който за съжаление от Гонг имат навика да цитират твърде често. Таблоидът е най-близо до Телеграф – Бербатов има 5, но толкова получават и Скоулс, Карик и Нани. Прави впечатление, че цялата защита е оценена със седмици, а Видич отново е над останалите с 8, т.е. критерият на изданието е сравнително прост – щом отборът не е отбелязал гол, нападението не си е свършило работата. Щом не е получил попадение, защитата се е справила перфектно. В случая подобно разделение е доста спорно, но дори да го приемем, Бербатов отново не е „най-слаб”. Цялото нападение е оценено еднакво.

Нека направим сега следното упражнение. Вземи един лист, тегли една черта по средата, горе вляво напиши „по-скоро положително”, горе вдясно – „по-скоро отрицателно”. Попълни двете колонки с всички отзиви за играта на Бербатов. Вляво слагаме оценките на Скай Спортс, Манчестър Ивнинг Нюз, goal.com и Дейли Мейл. Към тях може да добавим и гласа народен, а именно различните класации за играч на мача, в повечето от които Бербатов е втори след Видич (анкетата на официалния сайт на Манчестър Юнайтед и тази в Манчестър Ивнинг Нюз). Вдясно поставяме Телеграф и, разбира се, стожера на британските и световни медии, авторитетния в. Сън. Сам прецени кое е по-близо до истината. Едно е сигурно – далеч по-вярно щеше да бъде заглавието „Бербатов сред най-добрите в дербито на Манчестър”. При това българският журналист може да се позове на редица сериозни издания, така че да се предпази от обвинения в „субективизъм” или „патриотарство”. Манчестър Ивнинг Нюз не е по-малко престижен от Телеграф и със сигурност е по-четеният вестник в района на Голям Манчестър. Скай Спортс и goal.com са специализирани спортни медии и тяхното мнение е далеч по-меродавно от това на вездесъщия Сън.

Случаят разкрива две неприятни черти на българската преса – използването на обобщения, представени като факти и масовото преписване един от друг, често на невярна информация, без каквито и да било забележими усилия последната да бъде проверена поне от две места.

За удобство журналистическия език редуцира някои понятия, олекотява и опростява реалността, за да я направи по-достъпна. Например „Брюксел” често пъти замества сложната система от институции на ЕС. По същия начин мнението на един журналист от спортния отдел на Телеграф, в случай че те интересува – името му е Марк Огдън, се превръща в позиция на целия вестник. Последният с любезното съдействие на Сън лесно се привижда на някои като „английските медии”, а оттам до „световните” има само една малка крачка. Ето ти три нива на редукция, три игриви обобщения, с които гласът на г-н Огдън започва да кънти като „гласа на Англия”.

Другото обезпокоително е чудовищното настъпление на копи-пейст журналистиката. В момента във всяка област доминират един-два сайта, чието съдържание се преписва масово от останалите. Излезе ли в тях някоя невярна или зле проверена информация, тя се разпространява като грип по медиен път (по Дилов) докато „зарази” цялото писмено пространство.

На практика спортните рубрики на всички електронни издания се „захранват” с материали от два портала – gong.bg и sportal.bg. По тази причина новината за „най-слабия Бербатов” бе преписана дословно, охотно и напълно безкритично от всички източници на информация, малки и големи, „авторитетни” и не толкова. Всички без изключение цитират Телеграф, някои за убедителност добавят и Сън. Само две или три медии са споменали положителните оценки на Скай Спортс, но и те, с почетното изключение на Дневник, запазват подвеждащите си заглавия. Никой от десетките спортни журналисти в България (доколкото ми е известно) не си направи труда да провери и съпостави оценките за Бербатов в повече от тези 1-2 източника, въпреки че това е основно мерило за обективност и става за нещо като 5 минути.

Докато пишех тази статия се зачудих каква ли част от информационния поток е „токсична” – т.е. съдържаща грешни или непроверени факти, манипулативни или извадени от контекст твърдения. Запитах се какво може да направи обикновеният читател, който сутрин преди работа преглежда набързо пресата на чаша топло кафе и дъхави кифлички и автоматично приема писаното за вярно. За съжаление, не много.

2 коментара

  1. Old каза:

    Перфектен коментар и мн красноречив относно факта какви папагали са т.н. BG медии!!!

  2. Постоянно се говори, че трябва да направим бъдещето си по-светло сега. Обикновено това се свързва с това как се грижим и каква среда изграждаме за нашите деца. В момента в България има програма с помощта на Димитър Бербатов, която реално се опитва да помогне за по-здравословното им израстване! Подкрепете кампанията като разгласявате за нейното съществуване. Адресът е: http://www.aktivniizdravi.bg. 5% от цената на всеки закупен продукт с марка Данон и лого “Активни и здрави” отиват във фонд за обновяване и изграждане на места за спорт и игра в училищата.