Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Картичка от министъра

PostcardКогато обяснява основната разлика между частните и държавните разходи, нобеловият лауреат Милтън Фридман се обръща към човешката природа. Така сме устроени, че по правило сме най-внимателни, когато харчим собствени си пари за себе си, и най-безотговорни, когато пилеем чужди пари за някой друг. Това сравнително просто наблюдение многократно е било потвърждавано от безогледното отношение към средствата на данъкоплатците от страна на политици и бюрократи навсякъде по света.

Идеята на министерството на туризма да разпрати над 400 хиляди благодарствени картички на хора, решили да почиват в България, е дотолкова класически пример за лековатото отношение, с което управляващите оставят парите ни да се изплъзнат през пръстите им, че изобщо няма да се учудя, ако съставителите на следващата Черна книга на правителственото разхищение у нас вече са му хвърлили око.

Не бих спорил за дизайна на самата картичка, обаче няма съмнение, че определени аспекти в нея будят сериозно недоумение. В този контекст например Tourism в Minister of tourism следва да се изписва с главна буква, а не с малка – пропуск, който е показателен за професионализма и вниманието към детайла на служителите в министерството. Твърдението, че английският е избран, „защото е официален език на Европейския съюз“ може да бъде посрещнато предимно с присмех – същото се отнася за всеки от останалите езици на държавите-членки. А идеята, че с цялата тази инициатива ще се гради имиджа на България „като предлагаща най-високо качество туристически продукт“ само показва колко далеч са бюрократите в министерството от сферата, в която се предполага, че са професионалисти.

Не знам каква е себестойността на една картичка, нито какви ще са пощенските разходи, но при 400 хиляди и отгоре екземпляра сумата несъмнено надхвърля милион лева. Те ще бъдат нищожна част от средствата, похарчени за съмнителни начинания, чиито единствен що-годе позитивен ефект е, че дават възможност на анализатори като съставителите на черната книга да покажат истинските лица на хората, които на теория сме овластили да управляват парите ни с грижата на добри стопани.

Като се изключи това, почти всички сме губещи. В случая единствените печеливши са онези фирми, на които от министерството на туризма са възложили изпълнението на поредния разхитителен проект.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

А ако харесваш този сайт и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon.

Коментирай