Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Картичка от министъра

PostcardКогато обяснява основната разлика между частните и държавните разходи, нобеловият лауреат Милтън Фридман се обръща към човешката природа. Така сме устроени, че по правило сме най-внимателни, когато харчим собствени си пари за себе си, и най-безотговорни, когато пилеем чужди пари за някой друг. Това сравнително просто наблюдение многократно е било потвърждавано от безогледното отношение към средствата на данъкоплатците от страна на политици и бюрократи навсякъде по света.

Идеята на министерството на туризма да разпрати над 400 хиляди благодарствени картички на хора, решили да почиват в България, е дотолкова класически пример за лековатото отношение, с което управляващите оставят парите ни да се изплъзнат през пръстите им, че изобщо няма да се учудя, ако съставителите на следващата Черна книга на правителственото разхищение у нас вече са му хвърлили око.

Не бих спорил за дизайна на самата картичка, обаче няма съмнение, че определени аспекти в нея будят сериозно недоумение. В този контекст например Tourism в Minister of tourism следва да се изписва с главна буква, а не с малка – пропуск, който е показателен за професионализма и вниманието към детайла на служителите в министерството. Твърдението, че английският е избран, „защото е официален език на Европейския съюз“ може да бъде посрещнато предимно с присмех – същото се отнася за всеки от останалите езици на държавите-членки. А идеята, че с цялата тази инициатива ще се гради имиджа на България „като предлагаща най-високо качество туристически продукт“ само показва колко далеч са бюрократите в министерството от сферата, в която се предполага, че са професионалисти.

Не знам каква е себестойността на една картичка, нито какви ще са пощенските разходи, но при 400 хиляди и отгоре екземпляра сумата несъмнено надхвърля милион лева. Те ще бъдат нищожна част от средствата, похарчени за съмнителни начинания, чиито единствен що-годе позитивен ефект е, че дават възможност на анализатори като съставителите на черната книга да покажат истинските лица на хората, които на теория сме овластили да управляват парите ни с грижата на добри стопани.

Като се изключи това, почти всички сме губещи. В случая единствените печеливши са онези фирми, на които от министерството на туризма са възложили изпълнението на поредния разхитителен проект.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.