Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

КАТастрофа

Корекция: Приятел журналист ми писа, че от БНТ са позвънили в редакцията му, за да уточнят, че глобата, за която става дума в текста по-долу, всъщност е за старо административно нарушение. Оставям текста непроменен като пример за това колко е лесно да повярваш, че подобен абсурд може да се случи в България, и доказателство, че и в E-lect можем да бъдем подведени.

Въпреки че знам, че живеем в умерен абсурд, от време на време сериозно се чудя дали, без да разбера, не съм преминал в огледалния свят, в който нормалността е лудост, а лудостта изглежда нормална. Така ме накара да мисля днес новината, че КАТ е наложила глоба на младия мъж, който с риск за здравето си се нае да регулира движението на Петте кьошета на 16 септември, след като светофарът отказа и нито един катаджия не се появи да изпълни задълженията, за които поне на теория харчим парите си ние, данъкоплатците.

Абсурдността на подобна глоба, струва ми се, е повече от очевидна. Ако в нея имаше някаква логика, би било също толкова логично да глобяваме гражданите, които отиват до Пирогов с таксита, понеже линейките нямат навика да пристигат навреме. Или онези, които сами залавят крадците в домовете си, в случаите, в които полицията не е успяла да се задейства. А също и хората, които предотвратяват скандали и побоища (работа на МВР, уж), дават от парите си за благотворителност („саботирайки“ социалната ни система), пътуват с автомобили или таксита (как така ще изземват функциите на софийския градски транспорт?) или купуват климатици (тъй като отоплението все пак е прерогатив на Топлофикация).

Още по-абсурдно звучи обяснението на КАТ, че цивилни лица не могат да регулират това кръстовище (въпреки че мъжът-регулировчик съвсем ясно доказа противното), както и че е цяло чудо, че не е станала катастрофа (при все че „чудото“ се дължи именно на намесата на мъжа, а, ако всички бяха чакали „професионалистите“ катаджии да се появят, проблемите биха били далеч по-вероятни).

В статията, в която прочетох за глобата, прочетох още и че във Facebook се сформира група за набиране на средства за плащането ѝ. Аз обаче не искам да участвам в такава група. Не искам да легитирам налагането на наказания за добри дела. Бих желал да живея в общество, в което гражданската доблест е обект на уважение и завист, а на разни безумни администратори дори не им хрумва да ѝ налагат глоби, защото, ако го направят, още на другия ден ще се озоват на улицата.

Не си прави илюзии – това решение на КАТ няма нищо общо с обществената безопасност или загрижеността за гражданите. То е следствие от страха на бюрократите, че един ден ще разберем, че можем да живеем и без мъдрото им покровителство. Нека им покажем, че има от какво да се страхуват! Наистина свободните хора няма да тръгнат да събират пари за плащането на някаква абсолютно нелегитимна глоба. А вместо това ще поискат да узнаят имената на тези, които са я наложили, и да им покажат, че те са наши служители, а не господари.

3 коментара

 1. Божо каза:

  Какво е това „старо административно нарушение“? И как точно сега се „сетиха“ за него и решиха сега да глобят човека?

  Между другото „онези, които сами залавят крадците в домовете си, в случаите, в които полицията не е успяла да се задейства“ не само ги глобяват, съдят ги. Има много такива случаи!

 2. Не мога да ти отговоря, честно казано. Не съм сигурен, че точно от КАТ са се сетили в конкретния случай, понеже в интервюто с него по БНТ, той споменава глобата (точните му думи, които мен поне ме заблудиха, а както се оказва и много други хора, са: „и сега са ми наложили някаква административна глоба от 300 лв., която не ми е по силите„). Факт е, между другото, че на второ гледане се замислих, че въобще не става ясно какво значи това „сега“ и дали има връзка между глобата и регулирането.

  Така че, при положение, че имаме и опровержение, за мен беше нормално да го споделя и да си призная, че съм в грешка. Иначе и ти си прав, абсурди като този се случват в България (именно за това на ужасно много хора им беше съвсем лесно да повярват, че точно това се е случило), а и аз вярвам, че изводите ми за администрацията са верни…

  Но по конкретния казус грешката е моя до доказване на противното :).

 3. Божо каза:

  Ами точно за тоя случай е глобата. Имаше и изказване от шеф на КАТ, май по бТВ, че „можело да предизвика катастрофи“, „можело някой да го блъсне“ и за това е глобен.