- E-lect.net - https://e-lect.net -

КАТастрофа

Корекция: Приятел журналист ми писа, че от БНТ са позвънили в редакцията му, за да уточнят, че глобата, за която става дума в текста по-долу, всъщност е за старо административно нарушение. Оставям текста непроменен като пример за това колко е лесно да повярваш, че подобен абсурд може да се случи в България, и доказателство, че и в E-lect можем да бъдем подведени.

[1]Въпреки че знам, че живеем в умерен абсурд, от време на време сериозно се чудя дали, без да разбера, не съм преминал в огледалния свят, в който нормалността е лудост, а лудостта изглежда нормална. Така ме накара да мисля днес новината, че КАТ е наложила глоба на младия мъж, който с риск за здравето си се нае да регулира движението на Петте кьошета на 16 септември [2], след като светофарът отказа и нито един катаджия не се появи да изпълни задълженията, за които поне на теория харчим парите си ние, данъкоплатците.

Абсурдността на подобна глоба, струва ми се, е повече от очевидна. Ако в нея имаше някаква логика, би било също толкова логично да глобяваме гражданите, които отиват до Пирогов с таксита, понеже линейките нямат навика да пристигат навреме. Или онези, които сами залавят крадците в домовете си, в случаите, в които полицията не е успяла да се задейства. А също и хората, които предотвратяват скандали и побоища (работа на МВР, уж), дават от парите си за благотворителност („саботирайки“ социалната ни система), пътуват с автомобили или таксита (как така ще изземват функциите на софийския градски транспорт?) или купуват климатици (тъй като отоплението все пак е прерогатив на Топлофикация).

Още по-абсурдно звучи обяснението на КАТ, че цивилни лица не могат да регулират това кръстовище (въпреки че мъжът-регулировчик съвсем ясно доказа противното), както и че е цяло чудо, че не е станала катастрофа (при все че „чудото“ се дължи именно на намесата на мъжа, а, ако всички бяха чакали „професионалистите“ катаджии да се появят, проблемите биха били далеч по-вероятни).

В статията, в която прочетох за глобата, прочетох още и че във Facebook се сформира група за набиране на средства за плащането ѝ. Аз обаче не искам да участвам в такава група. Не искам да легитирам налагането на наказания за добри дела. Бих желал да живея в общество, в което гражданската доблест е обект на уважение и завист, а на разни безумни администратори дори не им хрумва да ѝ налагат глоби, защото, ако го направят, още на другия ден ще се озоват на улицата.

Не си прави илюзии – това решение на КАТ няма нищо общо с обществената безопасност или загрижеността за гражданите. То е следствие от страха на бюрократите, че един ден ще разберем, че можем да живеем и без мъдрото им покровителство. Нека им покажем, че има от какво да се страхуват! Наистина свободните хора няма да тръгнат да събират пари за плащането на някаква абсолютно нелегитимна глоба. А вместо това ще поискат да узнаят имената на тези, които са я наложили, и да им покажат, че те са наши служители, а не господари.