Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Катуница ли?

Когато започнаха протестите в Катуница, много от нас се надяваха, че те са гражданска реакция на беззаконието на един самозабравил се местен феодал. Едва ли има съмнение, че излезлите по улиците жители на селото искаха точно това – все пак техни са думите, че те нямат проблеми с обикновените цигани наоколо.

Седмица по-късно местният феодал е задържан и разследван, както и прекият извършител на престъплението, предизвикало обществената реакция. Бащата на убития Ангел – сещаш ли се, онзи, в чиято памет уж се прави всичко – от телевизионния екран призова протестите да не се политизират. (В същото интервю той, впрочем, допълни, че не вижда проблем с репортажа на Миролюба Бенатова, но – както бързо успяхме да докажем – на никого не му пука за мнението му.)

Каква бе последвалата реакция? Атака (прекалено скоростно?) издаде предизборни брошури със заглавие: „Циганската престъпност – опасност за държавата” [1]. В опит да закрепи маргинализираната си подкрепа Волен отново влезе в ролята на „новия Левски” и дори поиска МВР. Протестите в София се водят от ВМРО и БНС. „Загрижените” от своеволията на един циганин-християнин „граждани” нападат джамии и скандират „турците под ножа”. И за капак бяха пребити и заплашвани жени и деца.

Поздравления за българските националисти! Не само се оставихте да ви водят за носа – защото е повече от очевидно, че господин Сидеров и сие само са чакали удобен повод да поизлъскат предизборно рейтинга си – но не пожелахте да чуете човека, в чиято защита се изправихте. Аз и мнозинството български граждани уважаваме мъката му. Вие я превърнахте в повод за евтин ПиАр.

Преди време Левски пише за отвращението си от „тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило отечество, било на етническа или верска основа”. Тъжно е, че днес точно такива се мъчат да узурпират името му, за да продължат с мръсните си политически игри.

Забележка: не знам кой е авторът на илюстрацията, но тя се споделя свободно във Facebook.

***

[1] Все едно българската престъпност е някакво положително явление.

2 коментара

  1. V каза:

    Хъм, ако за думи на Левски цитираш част от станалото популярно напоследък „Предсмъртно писмо на Васил Левски„, то това е измислица от преди няколко години.

  2. Тук ме изненада, признавам 🙂 .

    Точният цитат е оттам, за писмото наистина се твърди, че е по-късна измислица (не го знаех), но това не променя твърдението ми за него. Левски има предостатъчно мисли по темата – някои от тях лесно се намират тук.

    Иначе за любознателните, ето тук д-р Георги Владимиров изследва истинността на писмото и стига до извода, че то е просто компилация от негови цитати и идеи.

    Благодаря за забележката!