Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Кой се страхува от Меглена Кунева?

Обявяването на кандидатурата на Меглена Кунева за президент е на път да предизвика невиждана истерия, още по-интересна на фона на гробното мълчание, запазено по адрес на един доказан „волен” психопат, който за момента е единственият ѝ конкурент. Господин Костов заяви, че тя не трябва да привлича повече внимание, защото няма шанс за успех, но в същото време не пропусна да ни уплаши с предполагаемата подкрепа на Тройната коалиция.

От своя страна Румен Овчаров ѝ предрече позорна загуба от БСП, а дори уважаваният кандидат за кандидат за най-представителния пост в България Петър Курумбашев не пропусна да се възмути на участието на „Шоуто на Слави” в предизборната ѝ кампания (сякаш това да имаш позиция е нещо лошо). Към общия хор се присъедини Яне Янев, но – убеден съм – той няма да е последен.

Най-неприятно впечатление лично на мен, обаче, направи Иво Инджев. Вече съм споделял виждането си, че той може да бъде добър журналист – а всъщност и способен общественик – стига да престане с отдавна втръсналата на всички вендета спрямо президента Първанов (ударила дъно с творчески опити като този) и Би Ти Ви, и да се заеме с истинската си работа – която, разбира се, пак може да го изправи срещу държавния глава.

Декларацията на господин Инджев, че няма да подкрепи Меглена Кунева, защото Слави Трифонов я подкрепя, го хвърля в полето на чистия нихилизъм, понеже няма да се намери и един кандидат, в полза на когото да се обявят само хора, одобрени от него. Впрочем подобно опростенческо и селско (по думите на самия журналист) мислене изглежда му се отдава.

На този фон си мисля, че госпожа Кунева е възприемана като по-опасна, отколкото личи. В същото време тя е и доста полезна – от една страна е къде къде по-лесно да изградиш кампанията си върху измислени плашила, вместо да я направиш конструктивна, от друга – оплюването у нас успешно продава.

Що се отнася до мен, аз съм съгласен с думите на Симеон Сакскобургготски, че е важно да се гласува „за”, а не „против”, и да не търсят интриги и играят игрички. В този смисъл цялото поведение на Меглена Кунева ми допада за разлика от провинциалния негативизъм на самообявилите се нейни врагове.

(Да припомням ли, че има разлика между критика и недостойно оплюване?)

Не знам дали ще гласувам за нея – рано е още. Но знам, че България има нужда от повече космополитизъм и повече благородство в духа на европейската и северноамериканска цивилизация, към която неуспешно се стреми, и по-малко селяния и грубост в стила на Комунистическата партия и ДС, от които произлизат повечето от днешните ни герои.

П.С: Снимката е от Wikipedia.

5 коментара

 1. Меглена Кунева се подигра с всички избиратели на изборите за европейски парламент, като се кандидатира, спечели най-много мажоритарни гласове, беше единствената причина НДСВ да спечели евродепутатско място в ЕП и накрая се отказа. За мен тя не съществува и не заслужава внимание – тя се подигра дори със собствените си избиратели и е способна пак да го направи.

 2. Божо каза:

  Бе аз за другарката Пръмова няма да гласувам, не защото Слаби я подкрепя, а защото не виждам с какво е по-добра, или „по-нова“ от останалите за сега известни кандидати.
  Ще чакам да видя кои ще са всички и тогава ще избирам.

 3. Излишно е да казвам, че – въпреки личните си симпатии към коментиращите – не съм съгласен с горните мнения. Специално за известните кандидати, такъв има само един: Волен Сидеров и Кунева е на светлинни години пред него (но същото може да се каже за повечето представители на флората и фауната, така че това не е релевантно :)).

  Все пак темата ми е по-скоро дали някога ще се отучим от плюенето на общо основание като средство да печелим избори или публика, а не за кого ще гласуваме. По-интересно е да поговорим за това.

  В тази връзка аз не харесвам Първанов, например. Но статиите на Инджев от типа на цитираната предизвикват само презрение.

 4. Hristo Velev каза:

  Всеки си гласува за който си иска :). Моите впечатления за Кунева:
  – привилегирована при комунистическия режим;
  – опортюнистична кариери и при Симеон, и в ЕК;
  – анонсирана от Трифонов – не нормален политически акт, а и още повече съмнения за връзки с мафията.

  Не е моят кандидат :).

 5. За „Шоуто на Слави“ не знам – можеш да питаш един наш общ приятел какви ли са му подбудите :)! Иначе на мен ми направи добро впечатление и отношението на Карбовски наскоро. Но време до изборите има предостатъчно, а алтернативи тепърва ще се появяват, така че ще видим кой ще стане моят кандидат. Тази тема, пак повтарям, не е за това.