- E-lect.net - https://e-lect.net -

Коледна приказка: 2014

[1]Всяка Коледа се чудя как да изляза от клишето [2], но не мога да не напиша, че този празник ни дава чудесен повод да се замислим, както за съдбата на по-онеправданите от нас, така и за мястото, в което живеем. По причини, които мога да си обясня, но ми е трудно да възприема, в човешката природа изглежда е заложено често пъти да търси решения на проблемите на онези от нашите сънародници, които са прекалено бедни, прекалено болни или прекалено отчаяни, за да живеят добре, във волята на шепа политици или бюрократи, чиято човешка природа пък на свой ред ги кара да не се замислят за тези проблеми кой знае колко повече от останалите (и ги ограничава, дори когато искрено искат да помогнат).

Във вярата в силата на политическия елит няма нищо особено изненадващо, доколкото  много от проблемите ни наистина са резултат от политически действия. Но винаги ме изненадва вярата, че трябва да очакваме решенията, които този елит ни предлага, да са по-добри от онези, които можем да намираме и развиваме сами.

Понякога, мисля си, всичко, от което се нуждаем, е един хубав пример. Може би властта може да помогне на човек, който няма нищо, а може би не, но, ако този човек гладува пред вратата ти, всичко, което ти трябва, е мъничко добронамереност.

Малко вероятно е един закон, колкото и да е строг, да направи по-чисти улиците на София, но ако не си хвърляш боклуците на земята, ти вече си помогнал за това, без да ти струва нищо (а, ако положиш още малко усилия, би могъл да направиш много повече).

Не знам защо, но в мисленето на доста хора са дълбоко вкоренени недоверието и пренебрежението към потенциала на хубавите дребнички примери да направят живота ни по-добър – и в тази връзка съм сигурен, че ще има читатели, които ще се изсмеят на заделянето на скромни суми за нуждаещите се или изхвърлянето на боклуците в кошчетата като носители на промяна. Тези хора не са прави, защото макар и повечето хубави деяния да са съвсем дребни, оставени сами на себе си, съвкупността от тях е това, което в крайна сметка с времето прави съжителството ни далеч по-добро.

За да ти покажа, че съм прав, ми се иска да ти предложа бърз експеримент. Остави в коментар тук или във Facebook или Twitter кратък пример за нещо положително, което си направил за някой друг или за околната ни среда, използвайки хаштаг #направидобро, и ако достатъчно хора се включат, резултатът, сигурен съм, ще те впечатли.

Весела Коледа!

П.С. Илюстрацията е оттук [3].

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [4] или да последваш този сайт в Twitter [5].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [6]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.