Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Коледна приказка: 2016

christmas-taleНе е лесно да го призная, но когато бях по-малък, бях и значително по-самовлюбен. Светът се въртеше около мен, а всяко мое прозрение – разбира се – беше абсолютна истина, която не подлежеше на оборване. Иска ми се да вярвам, че фактът, че днес не е съвсем така, е резултат от някакво израстване, обаче все по-често забелязвам онези черти на миналото си „аз“, с които не се гордея особено, у „големите“ хора. Сякаш правилото е, че колкото повече време минава, толкова повече закостеняват нечии позиции, толкова по-нетърпим към различието става човек и в толкова по-голяма степен се стеснява кръгозорът му.

Ако това наистина е така, аз (все още) съм изключение и се надявам да продължа да бъда такова, колкото се може по-дълго. С времето се понаучих, че дори да има абсолютна истина, вероятността да я познавам е относително малка, и разбрах, че ако искам да продължа да се развивам, трябва – както казва клишето – да слушам повече, за да разбирам, и по-малко, за да отговарям. За съжаление, виждам точно обратното у много други интелигентни хора. В резултат споровете онлайн във все по-голяма степен ми приличат на сблъсъци на характери, а не на размяна на позиции.

Колкото повече осъзнавам колко обхватен е светът на идеите, толкова по-смешно ми звучат претенциите на онези, които твърдят, че никога не грешат. От позицията на човек, за когото интелектуалното любопитство е важна ценност, не мога да не се дивя на хората, за които всеки въпрос е решен, всяка критика е резултат от някакво лично отношение и всеки спор има за цел единствено да постави опонентите им на колене.

В тази връзка, най-важното, което ми се ще да пожелая на себе си, а също и на авторите и читателите на E-lect, е фокусът ни във все по-голяма степен да пада върху проблеми и идеи, а не върху хора, любопитството никога да не ни напуска и да търсим истината, такава каквато е, а не каквато ни е изгодна.

На всички, които харесват този сайт, ще кажа и благодаря. Твърдо вярвам, че най-доброто от него тепърва предстои.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.