Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Колко струва полет с правителствения самолет?

Не мога да не си задам този въпрос, след като днес не просто разбрахме, че футболният отбор на нашия любими вожд и център нападател Бойко Борисов е използвал правителствения Ербъс, за да се превози за приятелски мач до Варна, но и че това е честа практика, от която различни тимове са се възползвали над 20 пъти (този месец? през годината? от началото на това управление?). Подведен от илюзията, че живеем в цивилизована страна, аз, да ти кажа, първо реших, че това е – нали – огромен скандал, та, добре, че беше транспортният министър да ме увери, че няма такова нещо и всичко е в рамките на закона.

Не знам какво гласи нормативната уредба, но от думите на министър Ивайло Москов става повече от ясно, че правителственият самолет всъщност е нещо като луксозно такси. Обаче, както знаем, от таксиметровите превозвачи се изисква да обявяват цените си открито с помощта на едни стикерчета, които се залепват за предното или страничното стъкло на машините. Та, затова питам каква е цената на повикване на Ербъс-а (най-вероятно от 40 до 60 стотинки?), каква е първоначалната такса и колко взима на километър (като за София сигурно можем да се надяваме на 64 стотинки дневна тарифа и 70 нощна).

И още се чудя, лепнати ли са онези стикери, за които споменах, по прозорците на самолета и достатъчно ли са видими, за да могат потребителите да направят информиран избор.

Алтернативата – за която даже не ми се мисли – е правителственият Ербъс всъщност да не работи като такси, а кой ще се вози на него да зависи от прищевките на премиера господин Борисов в нарушение на всякаква правна логика, морал или чувство за приличие. Не може да е това, нали?

П.С: Снимката най-нахално е открадната от интернет. Защо ли? Защото искам и на мен, като на Бойко Борисов, да не ми дреме за закона, та било и само за 4 години.