Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

(Контра)банда

Ако досега си се чудил каква е причината възрастните хора в България да получават ниски пенсии, в детските градини в София да няма достатъчно места, а добре образованите да искат да напуснат страната, вече не го прави. От около седмица насам рекламната кампания срещу контрабандата на цигари, организирана от Булгартабак в партньорство с Министерство на финансите и Агенция Митници прекрасно илюстрира отговора на този въпрос.

Той, разбира се, не е този, който се опитва да внуши кампанията, според чиито автори бизнесът с контрабандни цигари е нанесъл вреди в размер на шест милиарда лева на бюджета през последните 10 години. Сумата може и да е вярна, но на фона на бюджетния дефицит, на който се радваме от шест години насам и ще продължим да се радваме за неопределено време, в комбинация с нарастващата задлъжнялост на държавния сектор, е повече от скромна – а това ще рече, че дори всички тези пари да бяха влезли в бюджета, те нямаше да допринесат нито за пенсиите, нито за детските градини, нито за поправяне на която и да е от другите злини, приписвани на тази така зловеща контрабанда (но несъмнено щяха да помогнат за по-доброто финансово състояние на високопоставени политици и чиновници).

Истинският проблем на България винаги е бил в адски добре развитата симбиоза между корупция и некадърност в държавното управление. Корупцията в широкия смисъл на тази дума чудесно се символизира от факта, че държавни органи, които на теория би трябвало да имат напълно безпристрастно отношение спрямо всички български граждани и техните бизнеси, активно участват в кампанията на една частна компания – при това не коя да е, а точно тази, която би следвало да предизвиква най-голям интерес у компетентните органи, заради предполагаемите си връзки с Цветан Василев и Делян Пеевски.

(А това, че реклама, в която са се включили две правителствени агенции, умело заобикаля закона за тютюна и тютюневите изделия, показвайки празни детски колички, е само бонус.)

Некадърността пък е символизирана от факта, че в държавата с един от най-високите проценти на смъртност от сърдечносъдови и респираторни заболявания – за които цигарите са водещ рисков фактор – администрацията явно смята, че работата ѝ е да играе в отбора на едните производители на тютюн срещу тези на всички останали и обществото като цяло.

В крайна сметка не изборът на потребителя е в основата на проблемите на България, а политическите чадъри за приятелски интереси, огромната и неефективна бюрокрация и некомпетентното управление. А ако управляващите ни наистина искаха да решат част от въпросните проблеми в полза на българските граждани, те определено нямаше да взимат участие в подвеждащи неморални кампании в подкрепа на тези или онези корпоративни интереси.

П.С. Колажът е от Facebook. Доколкото ми е известно, негов автор е Боян Юруков.