- E-lect.net - https://e-lect.net -

Краят на илюзията

Изхождайки от позицията на човек, написал над 150 критични статии за управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, само допреди 2-3 седмици ми бе невъзможно да повярвам, че която и да е политическа комбинация може да бъде по-вредна за България. Колко глупаво, казвам си днес, когато реалността, олицетворявана от политическото поведение на новото правителство на страната, изпревари с няколко обиколки най-големите ми страхове за бъдещето [1], превръщайки всички нас в неми свидетели на най-големия фарс в рамките на съзнателния ми живот.

[2]Разбира се става дума за избора на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС. Избор, който беше толкова предизвестен (защото запознати още преди седмица коментираха, че промените в закона за ДАНС имат логика, единствено ако се подготвя назначаването на този човек), колкото и неочакван, понеже аз наистина не вярвах, че и Орешарски, и Станишев са чак толкова тъпи, че да подкрепят подобен самоубийствен ход.

Дори не искам да споделям подробности от богатата биография на най-очевидната мутра в родния парламент – с изключение може би на нашите събратя по разум, които току що са паркирали летящата чиния, едва ли има някой, който да не е запознат в детайли с нея. Факт е, че господин Пеевски се радваше на скритата държавна протекция най-малко на предните две управления – но е много по-показателно, че именно Орешарски предостави в ръцете му правото да използва насилие срещу своите бизнес и политически опоненти (във връзка с което като злокобно предупреждение звучат думите на Сергей Станишев, цитирани от депутати от БСП [3], че изборът на новия председател на ДАНС е продиктуван от нуждата от „силна ръка” във връзка с очаквани антиправителствени протести).

Днешната статия е озаглавена „Краят на илюзията” по една-единствена причина и тя не е следствие от моето разочарование от новото управление. Днес, както става видимо от множество публикации в интернет, с илюзията се разделиха именно избирателите на БСП и Атака, които преди месец се вързаха на популизма на лидерите си, само за да получат… това. Не знам какви планове точно си прави Станишев, но аз лично много ще се изненадам, ако последните му действия не предизвикат бунт в собствената му партия.

Впрочем, към момента на публикуване на този материал към Facebook групата, организираща национален протест срещу избора на Делян Пеевски [4], са се присъединили 14 813 души. Още по темата можеш да прочетеш при Янислава [5], Нервната акула [6], Dream Keeper [7], Комитата [8], Радан Кънев [9] и Иво Инджев [10].