Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Къде спи КЗК?

Вдъхновен от епичния сблъсък между КЗК и ВАС от една страна, и Uber от друга, не мога да не споделя с теб недоволството си, че българските власти са оставили много други нелоялни конкуренти да работят свободно на територията на страната. Готов съм да дам безброй примери като започна от производителите и търговците на велосипеди, които конкурират същите тези отрудени таксиметрови шофьори, както и Uber, предлагайки евтини алтернативни опции за придвижване на гражданите (но, слава Бойково, държавата поне се грижи да им е възможно най-трудно на онези нелоялни хора – велосипедистите), и завърша с e-mail услугите, които оставиха толкова пощенски служители на улицата, че човек не може не се зачуди защо КЗК още не се самосезирала (още повече че нито Gmail, нито Yahoo! Mail, нито дори Abv.bg някога са получавали лиценз за тази дейност у нас).

Bulgaria After KZKАз обаче няма нужда дори да излизам от стаята, за да попадна на една друга изцяло нелоялна платформа – а именно, сайтът, който четеш напълно безплатно, и останалите като него. Помисли за това! Докато тази сбирщина от отявлени рецивисти Uber предлага единствено по-качествена, сигурна, чиста, евтина и отговаряща на нуждите на потребителите услуга на своите клиенти, то в онлайн медиите нито качеството, нито сигурността, нито чистотата, нито дори почтеното отношение към потребителите са гарантирани, при това напълно безплатно. Докато все още не е известно името даже на един български таксиметров шофьор, изгубил работата си заради Uber, стотици журналисти се оказаха безработни заради възхода на медиите в интернет. Защо милите хора в КЗК не се замислят за техните злощастни съдби и не забранят на онлайн изданията да работят, докато не приемат правилната форма – напечатани на еднотипна хартия с думата „вестник“ до заглавията си и цена от минимум 1 лев на видимо място на корицата?

В тази връзка, с какво право са достъпни сайтове като Amazon и eBay в България? Питам се плащат ли тези нелегални платформи данъците си в родината, събрали ли са пари за поне един пенсионер, построили ли са поне една детска градина. Нима не е очевидно, че пазарувайки от тях българските потребители няма как да са защитени от многобройните държавни стандарти и лицензи, и инспекциите, които денонощно бдят на входовете на кварталните бакалии (защото всички знаем, че когато въпросът опре до работа, няма по-честни и трудолюбиви хора от служителите на държавата у нас)?

А какво да кажем за буквално хилядите престъпници, предоставящи творчеството си на сайтове за видео споделяне като YouTube и Vbox7? Защо мълчи КЗК за съдбата на онези родни актьори, певци и всякакви други изпълнители, които не могат да си напълнят театрите, залите и стадионите (освен ако, разбира се, не са Слави Трифонов), защото разни самодейци не просто ги конкурират в интернет, но и имат наглостта да бъдат харесвани?

Докога ще спи КЗК за всички тези форми на нелоялна конкуренция и още десетки, ако не и стотици други като тях, ежедневно разрушаващи великата мечта за бедна, сива и лишена от бъдеще Бойко-Серж-Догания?

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Night Wanderer каза:

    Статията може би е хумористична но далеч не кореспондира на реалността. Нито едно от посочените от автора… неща не съставлява нелоялна конкуренция на таксиджиите, която да може да се оприличи на Убер. Обръщам внимание, че КЗК не забранява Таксистарс нито Таксими. Цялата причина за временното забраняване на Убер идва от там, че това е дефолтното положение при тази процедура, а Убер не посочват основания, поради които да не бъдат временно забранени, докато мине решението за окончателната им забрана или разрешение. Най-смешното е, че Убер в защитата си не посочват като основание сериозни финансови загуби за себе си, а посочват сериозни финансови загуби за държавата. Това обаче не е причина да не бъдат временно спрени. 

    В същото време, ако се търсят примери за нелоялна конкуренция, която не е прекратена по съответния ред, то може да се намери много лесен пример – копърките 🙂 . Впрочем спорно е доколко дейността на Убер реално е прекратена, т.к. подобно и на копърките те формално са забранени, но реално продължават да си работят 🙂 .