Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Към дъното… с песен

Напоследък имам чувството, че в споровете, които водим ние – привържениците на свободата – с нашите опоненти от ляво, се повтаря само един рефрен. Докато в нашия лагер смятаме, че хората са достатъчно оправни да живеят живота си, както те решат, и, че, ако бъдат оставени на мира, това ще донесе по-голям просперитет на обществото, противниците ни третират обикновените хора като деца, които имат нужда от постоянната грижа на държавата. О, казват те, до никъде нямаше да сме стигнали, ако бюрократите не ни пазеха от по-успелите измежду нас самите и не определяха живота ни.

Сякаш – ако ми позволиш краткото отклонение – това, че някой е преуспял задължително значи, че е зъл, а, ако си е уредил място на държавна служба, с гаранция е благороден, умен и най-важното безгрешен.

Понякога един пример струва повече от хиляда думи. А дори специално да го търсех, нямаше да намеря по-подходящ пример за глупостта на бюрократите от днешната новина, че компания „Пайнер Медиа” ООД е одобрена като бенефициент по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” и ще получи финансова помощ от над милион и половина лева от ЕС в допълнение към още близо 300 хиляди от нашите данъци.

Не ме разбирай погрешно! Лично аз нямам никакъв проблем с хората, които слушат чалга, или с фирмата на Митьо Пайнера. Убеден съм, че всеки трябва да бъде свободен да следва своите собствени ценности, така че, след като достатъчно български граждани дават парите си за продуктите на тази компания, пазарният ѝ успех е оправдан и достоен за уважение.

Но няма съмнение, че, когато в Пайнер започнат да бъдат наливани пари на данъкоплатците, ситуацията е съвсем различна. На първо място, много българи не харесват чалгата и не желаят да я финансират – ако беше обратното, щяха вече да са го направили доброволно. На второ, да подпомагаш една от най-успешните и конкурентни компании в страната по програма, която цели да развива конкурентоспособността, е аналогично на това да наливаш вода в препълен язовир по програма за справяне със засушаването на стотици километри от него, да купуваш хамбургери само на дебелите деца по програма за борба с глада или да провеждаш семинари за вредата от алкохола пред стрейтейджъри.

И накрая, държавната помощ за „Пайнер Медиа” ООД показва колко изпразнен от съдържание е аргументът на хората вляво, че бюрократите се борят със социалната неправда като взимат пари от богатите и ги раздават на бедните. Все пак нито Митьо Пайнера може да мине за беден, нито средностатистическият данъкоплатец е богат, нали!

Вкратце, историята с парите за най-голямата чалга компания в България е само един очевиден пример за гаф, направен от нашите благородни господари в грижата им за нас. Простотии като тази са ежедневие във всяка администрация навсякъде по света. Често обаче ни е необходима дистанцията на времето, за да ги видим. Когато обикновен човек сгафи в професионално или лично качество, страдат той и ограничен кръг хора, обвързани с него. Когато грешка направи политик или държавен чиновник, страда цялото общество… а печалбата отива в частни интереси като тези на Пайнер.

П.С: Илюстрацията е най-безсрамно открадната от Facebook.

6 коментара

 1. Абсолом каза:

  След прочита на статията у мене остават две неясноти. Едната е: г-н Иванов, от написаното относно конкуренцията ми става ясно, че демонстрирате сериозен пропуск и праволинейност. Конкуренция на „Пайнер“ не са само „Ара“ или пък „Вирджиния рекърдс“, примерно. Такава са и „Фантастико“, „Тойота“, кварталната бакалия, на простия принцип, че всички се конкурират за парите на потребителите. Второ: при поставени така условия за кандидатстване и отпускане на субсидии, проблемът тук е не в спечелилия проект на „Пайнер“, а в регулацията на средствата и определянето на това кой гражданин за какво да отчислява данъци от месечното си възнаграждение. Според мене статията тук е написана емоционално, в по-голямата си част, и има нужда от малки корекции или по-сериозно обговаряне. Приятен ден!

 2. Абсолом, разбира се, че „Пайнер Медиа“ ООД се конкурира с много и различни компании – би ли посочил къде съм казал, че конкуренция са ѝ само „Ара“ или „Вирджиния рекърдс“?

  По втората ти забележка, смятам, че е ясно, че коментирам принципен въпрос (една безумна, според мен, регулация като споменатата ОП), а не бизнеса на „Пайнер“, компания, за която не виждам причини да се съмнявам, че е спечелила проекта си почтено и в рамките на закона.

  Не е възможно да определиш кой гражданин за какво да отчислява данъци и поради тази причина това няма как да е проблемът тук :).

 3. Абсолом каза:

  Отговорът е малко скрупольозен, но го приемам. Засегнах ви, г-н Иванов, моля за извинение. Разговорът ни вече е предпоставен, освен че се очертава като безперспективен. Текстът обсъжда проблеми наедро, които във вашето съзнание може да имат много конкретни примери, но, моля, да се изложат. И не намеквам, че пропускате цитираните фирми, а че говорите необосновано и недостатъчно ясно за читателя за конкуренцията на пазара, като товарите с негативи „Пайнер“. От своя страна това е емоционално обговаряне на факти, субективизъм, на което разбира се имате право. Приятен ден!

 4. Не знам какво пушиш, но бих те помолил за малко повече конкретика, ако искаш да ти отговоря. Например, къде точно товаря с негативи „Пайнер“, говорейки недостатъчно ясно. В кое изречение го казвам и с кои думи точно? 😉

 5. Абсолом каза:

  Извинете ме за забавянето. Според вас, мненията, съ-мненията, които се подразбират, са достатъчно ясно, така ли? Разкрива се слаба работа с инструмента импликация. В този случай защо ви задавам въпроси? Текстът не излага гледна точка, а осведомява. В този смисъл е популистки. А в рекцията към него, вашият ответ предполага липса на желание за диалог и недостатъчна самориторика. Коментарът ви попада в процента реакции към поставен проблем – отричане, зад което не градите позиция, често наблюдавано явление в първенствата по дебати. Позволявам си да перифразирам триото Козма Прутков: „Ако искаш да кажеш нещо – кажи го“. Като обговаряме дискурса „подразбиране“ – имате проблем с комуникацията. Вие си знаете най-добре какъв е той и как може да се справите с него. Имайте предвид, че изказването ми е маниерно. Засегна ме нападката – аз ви питам за текста, а не какво „взимате“, позволете ми тази синекдоха. Въпреки всичко – текстът е слаб – не се открива лайт мотив, липсва конкретика за какво точно е ОП, както и други примери със спечелили конкурса фирми. Има и сериозен стилистичен проблем в първия абзац, но вие сте и редактор, ще вземете бележка, надявам се – трудно се чете, с две думи. А като цяло – текстът е плеоназъм на ваши статии от страницата и не изненадва. Въпреки всичко,оставам позитивен. Приятен ден!

 6. Това сега го виждам! Обвиниха ме, че съм бил прекалено груб спрямо теб, така че ще ти го кажа мило – тук не търпим тролове. Ако очакваш комуникация, ще трябва да се постараеш да напишеш нещо разбираемо. Следващият път, в който видя безсмислена простотия като в горния коментар, тя просто няма да се появи на сайта, така че само ще си си изгубил времето.

  Ако от друга страна, се окаже, че можеш да използваш средствата, които ти предоставят българският език и елементарната логика на изказа, заповядай пак и кажи каквото имаш да казваш! 🙂