- E-lect.net - https://e-lect.net -

Към дъното… с песен

Напоследък имам чувството, че в споровете, които водим ние – привържениците на свободата – с нашите опоненти от ляво, се повтаря само един рефрен. Докато в нашия лагер смятаме, че хората са достатъчно оправни да живеят живота си, както те решат, и, че, ако бъдат оставени на мира, това ще донесе по-голям просперитет на обществото, противниците ни третират обикновените хора като деца, които имат нужда от постоянната грижа на държавата. О, казват те, до никъде нямаше да сме стигнали, ако бюрократите не ни пазеха от по-успелите измежду нас самите и не определяха живота ни.

[1]Сякаш – ако ми позволиш краткото отклонение – това, че някой е преуспял задължително значи, че е зъл, а, ако си е уредил място на държавна служба, с гаранция е благороден, умен и най-важното безгрешен.

Понякога един пример струва повече от хиляда думи. А дори специално да го търсех, нямаше да намеря по-подходящ пример за глупостта на бюрократите от днешната новина, че компания „Пайнер Медиа” ООД е одобрена като бенефициент по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” и ще получи финансова помощ от над милион и половина лева от ЕС в допълнение към още близо 300 хиляди от нашите данъци.

Не ме разбирай погрешно! Лично аз нямам никакъв проблем с хората, които слушат чалга, или с фирмата на Митьо Пайнера. Убеден съм, че всеки трябва да бъде свободен да следва своите собствени ценности, така че, след като достатъчно български граждани дават парите си за продуктите на тази компания, пазарният ѝ успех е оправдан и достоен за уважение.

Но няма съмнение, че, когато в Пайнер започнат да бъдат наливани пари на данъкоплатците, ситуацията е съвсем различна. На първо място, много българи не харесват чалгата и не желаят да я финансират – ако беше обратното, щяха вече да са го направили доброволно. На второ, да подпомагаш една от най-успешните и конкурентни компании в страната по програма, която цели да развива конкурентоспособността, е аналогично на това да наливаш вода в препълен язовир по програма за справяне със засушаването на стотици километри от него, да купуваш хамбургери само на дебелите деца по програма за борба с глада или да провеждаш семинари за вредата от алкохола пред стрейтейджъри.

И накрая, държавната помощ за „Пайнер Медиа” ООД показва колко изпразнен от съдържание е аргументът на хората вляво, че бюрократите се борят със социалната неправда като взимат пари от богатите и ги раздават на бедните. Все пак нито Митьо Пайнера може да мине за беден, нито средностатистическият данъкоплатец е богат, нали!

Вкратце, историята с парите за най-голямата чалга компания в България е само един очевиден пример за гаф, направен от нашите благородни господари в грижата им за нас. Простотии като тази са ежедневие във всяка администрация навсякъде по света. Често обаче ни е необходима дистанцията на времето, за да ги видим. Когато обикновен човек сгафи в професионално или лично качество, страдат той и ограничен кръг хора, обвързани с него. Когато грешка направи политик или държавен чиновник, страда цялото общество… а печалбата отива в частни интереси като тези на Пайнер.

П.С: Илюстрацията е най-безсрамно открадната от Facebook.