Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Лъжливото овчарче

За начало, нека припомня, че преди няма и три седмици правителството декларира, че идеята за облагане на лихвите по депозити не се обсъжда и не е на дневен ред. Преди три седмици, научихме днес, нашите служители, които уж сме избрали, за да обслужват нашите – на българските граждани – интереси, са ни излъгали за пореден път.

Това едва ли е изненада за някого. Не минава и седмица без премиерът лично или някой от лакеите му във властта да демонстрира пълното си презрение към своите съграждани – като се започне от историята с Мишо Бирата; преминем през пълния отказ на ГЕРБ да изпълнява предизборните си обещания, които доведоха партията на власт; апартаментите на Цецо Цветанов; новият култ към Бойко Борисов – този скромен модерен Пикасо – разпалван от министър Рашидов; фактът че управляващите смятат общественото имущество за свое собствено и са убедени, че няма нищо нередно да се разпореждат с него в нарушение на закона; фактът, че парламентът върши и малкото му останали правомощия в нарушение на Конституцията; през арестите на хора, които не харесват новия ни господар, и реабилитацията на комунистическата диктатура; народните представители, приемащи на килограм телефони като подарък или лансиращи закони в подкрепа на собствения си бизнес; и се стигне до все по-разпространената лъжа, че живеем добре, само благодарение на министър-председателя, който сутрин копае метро, на обед налива асфалта по магистралата, а вечер раздава от собствените си пари на пенсионерите.

Питам се, обаче, след като той плаща пенсиите, какъв е смисълът от налагането на новия данък върху депозитите. Отговорът ни дава министър Симеон Дянков, който казва, че целта не е да се съберат повече приходи. Наистина? А каква е в такъв случай? Да се съберат помалко приходи?

Озаглавил съм днешния материал „Лъжливото овчарче”, но в действителност има една голяма разлика между Езоповия герой и любимите ни управляващи. От лъжите на овчарчето страда само то, от наглостта на управляващите всички сме потърпевши. И ще продължаваме да бъдем, докато не им покажем, че не те са ни господари, а ние – гражданите – сме суверен. Преди време един от най-уважаваните ни блогъри писа, че Картаген трябва да бъде разрушен. Тъжно е, че се оказа напълно прав.