Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Любими герберизми – топ 8

Така се случи, че преди малко повече от година написах текст, посветен на моите любими реплики на току-що сдалия поста си американски президент Джордж Буш. По това време не можех да си представя колко скоро ще започна да се наслаждавам на българските еквиваленти на т.нар. „бушизми” – безкрайно интригуващи и често изпълнени с неочакван смисъл изказвания на членове на новото управляващо мнозинство у нас.

За разлика от „бушизмите”, обаче, „герберизмите” все още не са събрани на едно място и запазени за наслада на идните поколения. Настоящият текст не цели да поправи този пропуск (въпреки че – при цялата ми скромност – ще се радвам, ако вдъхнови подобен труд). Тук само ще ти представя някои от най-класическите реплики на водещи правителствени фигури, естествено начело с премиера. По силата на оформящата се традиция, те са подредени като топ 8 (точно така – десетицата вече не е актуална) и придружени с кратък коментар.

8. Операции като „Недосегаемите“ са сред най-сериозните антикризисни мерки.

С това си изказване – впрочем вече коментирано в E-lect – вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов демонстрира задълбочени познания за икономическите механизми и факторите, обуславящи световната финансова криза, с което заслужено открива настоящата класация. Ако си възхитен от експертната му оценка, обаче, по-добре пак си помисли, защото самият Бойко Борисов предупреждава:

7. Нека малко да ви обясня икономиката, тъй като явно слушате едни експерти, които се изказват всеки ден.

Така де – експертите не бива да се слушат. Имаш нужда от поправка на автомобила? На кого ще се довериш – на някакъв прост механик или на премиера? Разболял си се? Последният човек, към когото следва да се обърнеш, е някой лекар. Освен, разбира се, ако името му не е Анна-Мария Борисова. Новата министърка на здравеопазването може и да е експерт, но няма да ти даде никакъв шанс да я изслушаш. Каквато е чаровница, тя само се усмихва – или казано с нейни думи:

6. Усмихвам се. Снимахте ли ми усмивката? Не съм красива, но съм симпатична и очарователна за годините си и се усмихвам.

Тази донякъде странна линия на поведение, обаче, по всяка вероятност е част от новата длъжностна характеристика на заемания пост, понеже – както самата  Борисова признава с репликата, класирана една позиция по-нагоре – в личния си живот тя е безкрайно разговорлива:

5. Аз съм такава бърборана, че не мога да спра да говоря.

Тук е моментът да приключим с министерството на здравеопазването, обръщайки специално внимание на неподражаемия кадрови стил на Бойко Борисов, на когото могат да завидят най-добрите HR-и в света:

4. Госпожа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон. Поговорихме около половин час и горе-долу разбрах какво мисли.

Няма да изгаднявам и да питам какво са правили двамата на път извън града, но не мога да не се върна към предишните изказвания на министърката. Според теб тя усмихвала ли се е или е бърборила по време на продължителното си интервю за работа?

Докато мислиш по този въпрос, ще ти предложа изпитания метод на министър Рашидов (също обсъждан на този сайт) за достигане до някакъв отговор:

3. Идеята се роди, докато пиех едно кафе, тъй като водка вече не пия, много ме следите журналистите за водка.

Ако не друго тези думи по категоричен начин потвърждават силата на четвъртата власт.

2. Ми аз мисля, че много от безработицата се вдигна, защото се върнаха много хора в България.

Отново Бойко Борисов и отново ясна характеристика на поредния проблем. Управлението на ГЕРБ е толкова хубаво, въпреки непрекъснатите саботажи на членове на предишното правителство, че хората масово се завръщат в родината. При това положение няма как всичко веднага да потече по мед и масло. Но веднъж да хванем „наглите” и нещата ще се оправят. Под „веднъж” в случая имам предвид „на ден”. Все пак самият премиер коментира борбата с престъпността по следния начин:

1. Аз за това почти всеки ден правя арести, защото това е най-добрата възпитателна мярка за народа – да види в затвора тези, които са го ограбвали.

Както беше казал някой в Мрежата, ето какво се случва, когато започнеш да гледаш на 1984 не като на предупреждение, а като на наръчник.

Въпреки че тази статия свършва тук, тя далеч не изчерпва обсъжданите в обществото „герберизми”. Ако искаш да добавиш още от тях, чувствай се свободен да го направиш в коментар. Същото, разбира се, важи и в случай, че желаеш да обсъдиш горната класация или – например – тесногръдието на автора й.

4 коментара

 1. Longanlon каза:

  Налага се да кажа, че не смятам за нелепи изказванията относно важността на борбата с престъпността и корупцията.

  Правовият ред е една от основните и най-важни предпоставки за икономическо развитие – сигурността и предвидимостта (възможността за планиране) на инвестициите и бизнеса зависи както от ниското ниво на престъпност, така и от ниското ниво на корупция и институционално своеволие – така се намаляват разходите на бизнеса и се привличат чужди инвестиции.

  В този смисъл, антикриминалните акции на това правителство (все пак са полицаи :)) са наистина добра антикризисна мярка.

 2. Предизвикан каза:

  Предизвикан съм от коментара на предишния участник във форума, който не вижда нищо странно, че това правителство се състои от полицаи. Как е възможно човек да приема за нормално правителството ни да е съставено от ченгета. Защото ченгетата в управлението, колкото и кадърни да са, нямат управленчески опит и знания, такива имат в противодействието на престъпността. Но това и на слепците е ясно не помага за развитието на държавата. Балканският манталитет, който тука някакси преглъщаме, навън предизвиква само карикатурни коментари и не създава мостове за да може БГ да реши някои важни проблеми. Липсата на знания прави управляващите ченгета силно манипулативни – кой каквото им каже, те се лашкат в тази посока, после обратно. За мен тази ситуация е абсурдна и ще бъде много плачевна за България, независимо от подтискащата пропаганда.

 3. MacTeP каза:

  Всъщност хубавото на ГЕРБ е, че там са послушни и слушат, които трябва. Заради това и ще получат потупване по рамото, когато трябва. Така се играе тази игра, трябва да си знаем възможностите, а тези на България в геополитически план са… жалки. Икомомиката ни се управлява от Симеон Дянков, ако някой не е разбрал, той има доста по-голяма власт отколкото изглежда на пръв поглед. Всичко останало е въпрос на манталитет и цели

 4. georgy jekov каза:

  За какво говорим като самото провителство поголовно нарушава законите, за да угоди на собствените си идеи. Нещо повече, то потенцира увеличаване на престъпността с неплащане задълженията си към фирмите и оттам увеличаване на медуфирмената задлъжналост. Да не би да мислите, че фирмаджиите се надяват на закона да им събере дължимите суми от другите фирмаджии. Жестока заблуда. Единствените ефективни начини са незаконни. Именно към ефективнтостта на съдебното изпълнение трябва да се насочат усилията и неговата неефективност поражда събиране по извънзаконни способи. (Сегашното законодателно  уреждане на частните сдебни изпълнители ги прави по-жестоки и от мафия – слагат си такси многократно надхвърлящи дължимите суми.) Така че относно герберите мнението ми е, че досега не раждат нито една истинска антикризисна мярка и се превръщат в правителство на полицията в нейния първобитен вид.