Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Митинг във време на криза

Без значение дали става дума за няколко десетки хиляди левове от централното ръководство на БСП и още няколко пъти по толкова от пари, предоставени на местните структури на партията от същото това централно ръководство, както твърди Сергей Станишев, или за половин милион, каквато информация се появи в пресата, фактът, че в социалистическата формация нямат скрупули да харчат парите на данъкоплатците за ПиАр митинг във време, в което правителството се оплаква от недостиг на средства, е показателен за морала в нея.

Ако наистина бяха загрижени за избирателите си, Станишев и компания можеха да инвестират парите от партийната субсидия в откриването на нови работни места или даже да ги похарчат за благотворителност, така печелейки няколко точки за слава с действия, които биха им донесли поне известно уважение.

Ако бяха загрижени за бъдещето на България, те щяха да инициират и да приемат поправки в закона, които да ограничат едни от най-високите партийни субсидии в света и да върнат водещите партии към моралната практика да организират дейността си със средства от членски внос или дарения.

Ако им пукаше за нещо друго, освен за мръсната игра на властта, през годините те щяха да са показали чисто човешко благородство, участвайки в граждански инициативи за подпомагане на по-онеправданите сред нас, наместо само да инициират политически мерки „в подкрепа“ на бедните, старите и безпомощните, чиито единствен дългосрочен ефект е да подсилват тяхната зависимост от властта.

Не ми се иска да звуча популистки и осъзнавам, че тази статия ще бъде прочетена като такава от мнозина измежду читателите на E-lect. В същото време обаче, докато приемаме, че искането нашите пари да се изразходват за нещо различно от ПиАр, целящ да неутрализира нашите желания, е популистко, политиците ще продължават да ги харчат за кампании, насочени срещу нас, данъкоплатците, без значение с каква точно отчетност ще ни се хвалят.

Ако последните месеци ни показаха нещо по отношение на партийните субсидии, то е, че всички аргументи за запазването им са откровен фарс и е крайно време те веднъж завинаги да бъдат премахнати.