Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Мотивация и фитнес

След като преди време ти споделих дълбоко скритата тайна на отслабването, днес идва моментът да задълбаем в нея. Както вече знаеш, ако си минал през предната статия (или се отличаваш със здрав разум), ключът към хубавата фигура е доволно прост и се състои от два елемента: повече спорт и по-умерено хранене. Не е трудно да се обясни защо това е така: за да намалиш теглото си, тялото ти има нужда от калориен дефицит – тоест да поема по-малко калории, отколкото разходва. Същевременно, обаче, за да идва изразходваната енергия от правилното място – мастните запаси, вместо мускулите – си принуден да го убедиш, че ще има нужда от последните в настоящия им и дори по-добър вид. С тази задача е натоварен фитнесът.

Противно на това, което си мислят хората, последното понятие е събирателно. За разлика от българския, в който „фитнес” се асоциира с тренировката в някаква зала, на английски той обозначава доброто здравословно и физическо състояние, постигнато в резултат на какъвто и да е спорт (в комбинация с разумен подход към храната). Така че не приемай този текст като реклама на онзи конкретен тип дейност, свързан в родната действителност с изпъкнали мускули и вдлъбнат мозък.

Или иначе казано, за да се поддържаш в добра форма, намери своя фитнес – бил той вдигане на тежести, плуване, джогинг, колоездене или каквото още се сетиш!

Днешната ни цел е да се научим как да останем мотивирани достатъчно дълго, след като сме взели решението, изисквано в предното изречение, като по този начин постигнем желания от нас резултат. Да започнеш някаква фитнес програма е лесно – видях го през януари и сетне отново през април, когато клубът ми се препълни с нови ентусиасти, изгарящи от желание да се стегнат за лятото. Е, януарските изчезнаха до началото на март, а априлските преди средата на май.

Истински трудната част винаги е да проявиш необходимото упорство. В тази връзка много хора смятат, че основна причина за отказа от фитнес е мързелът, но това не е така. Главна опозиция на упоритостта е ентусиазираното желание да се постигне бърз резултат на всяка цена. Заразените с него прибягват например до полугладна диета, която може предимно да им навреди, вместо да направят необходимите и често пъти дребни промени в хранителния си режим. Или прекарват часове тичайки на пътеката, при положение, че всяка тренировка над 60-70 минути е контрапродуктивна. И, когато след няколко дни не получат целения, но невъзможен резултат, просто се предават.

Решението на този проблем е лесно. То е да имаш реалистични очаквания – най-добре формулирани в писмен вид. Реалистичният елемент изисква малко четене и запознаване с ограниченията на човешкото тяло (което ще ти позволи примерно да узнаеш, че всяка диета, обещаваща сваляне на тегло по-голямо от 1% седмично, е вредна и почти неминуемо води до йо-йо ефект). Писмената форма помага да останеш фокусиран, както и да разбиеш голямата си цел на конкретни подцели, следващи една след друга.

От гледна точка на мотивацията най-важната от тях е да продължиш да се занимаваш с фитнес за мимимум 30 дни. Както са наясно психолозите, толкова време е необходимо за превръщането на една дейност в навик (или за неговото преодоляване, ако там е въпросът). Всеки може да поспортува в рамките на 4-5 седмици. А направи ли го, почти със сигурност ще открие удоволствие от фитнеса сам за себе си. Което ще задейства положителната спирала на по-добрия тонус, по-голямото самочувствие, по-хубавата фигура и подсилената мотивация за нови и нови резултати.

Разбира се, реалистичните цели и правилният фокус не винаги са достатъчни за продължително задържане на интереса ни. Последният трик, който можеш да приложиш, на английски се нарича „peer pressure”. Той е елементарен. Ако искаш да постигнеш някакъв резултат, разгласи го! Кажи на приятели и колеги! Сподели в блога си, във Facebook и в Twitter! Не желаеш най-близките ти да те приемат несериозно, нали? Страхът от това ще ти дава сили да продължаваш.

Впрочем, в допълнение към горното, не е лошо да откриеш среда, в която да обсъждаш фитнес целите си, да получаваш съвети или поне да се радваш на подкрепата на хора, преминаващи през същото като теб. Колкото и сложно да звучи това, в епохата на нишови форуми и социални мрежи (особено, ако се справяш с английския), всъщност е постижимо с няколко клика.

За да приключа този леко дидактически текст, правилната мотивация е първият и най-важен елемент във всяка дейност. Без нея няма как да минеш. С нея всичко е постижимо.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

2 коментара

  1. Почивки в Турция каза:

    Здравейте и от мен. Четох за резултатите и мотивацията във фитнес залата не много отдавна. Хареса ми статията само искам да допълня, че каквото и да си говорим предпочитам да наблягам на позитивната страна на нещата. Надявам се вие да сте на моето мнение. Иначе поздрави и успех :).

  2. О, и аз наблягам на положителното. Ето например за този коментар приемам, че ще бъде положително да остане без SEO ефект.