Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Мотивираните протестиращи

След като вчера вътрешният ни министър Цветлин Йовчев раздели протестиращите на две групи и определи вторите като „мотивирано протестиращи“, допълвайки, че тези хора все повече нарастват, а техните реални организатори вероятно „преследват политически цели“, днес и премиерът Орешарски направи признание, казвайки, че има „широка информация кои са мотивираните протестиращи“.

Не мога да не се съглася със заключенията на министър Йовчев, въпреки че скоростта, с която министерството му стигна до тях е по-скоро обезпокоителна. Още много преди заседанието на КСНС журналистите в България нашироко запознаха гражданите на страната с групата на мотивирано протестиращите, платени от различни политически сили, а в политическия речник те бяха определени като контрапротестиращи. Безспорен факт е и, че техният брой тези дни нарасна – според твърдението на лидера на една от организациите зад тях, преследващи изцяло политически цели, Сергей Станишев, митингът на мотивираните протестиращи тази събота е бил най-големият от 90-те насам.

Но признанието на Орешарски, че знае кои са платени сред протестиращите и онези, които ги мотивират, ме изненада, тъй като правителството до момента отказваше да потвърди, че е наясно с неморалните дела на партиите зад гърба си.

Жалко единствено, че премиерът отказа да назове имената на „мотивиращите“ – не защото не ги знаем, а защото щеше да бъде признак за истинско достойно поведение да чуем от неговата уста фамилиите Станишев, Местан и Сидеров.