Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Най-идиотската идея

Ужасно трудно е за български политик да спечели приза за най-неадекватно изказване в ден, в който Волен Сидеров си отваря устата, но въпреки това днес министърът на здравеопазването Петър Москов с лекота се пребори за първото място. Става дума, естествено, за предложението му за справяне с проблемите в здравеопазването като във всяка болница и аптека се поставят четци на пръстови отпечатъци.

Hospital ServiceНе знам дали ще открием корените на тази идея, която сякаш е излязла от добрата стара традиция на тоталитарното мислене или като минимум от някое антиутопично произведение, в напълно случайно близко приятелство на министър Москов с бизнесмен-производител на системи за пръстови отпечатъци или във факта, че проблемите в здравеопазването ни не са му простили и на него. Обаче знам, че нито един специалист по темата за дългите години, в които тя стои в общественото ни пространство, не е започвал анализа си с думите „всичко, което липсва на системата, са четци на пръстови отпечатъци, копеле“.

Тъкмо напротив, проблемите на здравеопазването ни в общи линии отдавна са очертани и нямат толкова общо с „неистовото желание“ на пациентите да минават метър, колкото с почти неограничените възможности на монополната структура, известна като НЗОК, да разхищава бюджета си – като например, да вземем последния случай, си купува луксозни служебни автомобили чрез съмнителни търгове – и с почти пълната невъзможност на същия орган да се развива в крак с времето. Взимането на пръстови отпечатъци не само няма да промени нищо в НЗОК, но и ще създаде допълни опции за корупция и злоупотреби (освен, може би, ако отпечатъците не почнат да се снемат от високопоставени корумпирани чиновници някъде около входа на затвора).

Други важни проблеми, допринасящи за здравословното ни състояние, са свързани с активната подкрепа от страна на държавата на производството на тютюн, старателното неглижиране на замърсяването на въздуха (че и околната среда като цяло) в градовете, състоянието на пътната ни инфраструктура, сбърканата централизирана система за оказване на спешна медицинска помощ, неадекватно високото ДДС върху лекарствата и прочее, и прочее – за тях, не можем и да се съмняваме, снемането на пръстови отпечатъци от целокупното население е решение единствено в главата на самозабравил се политик.

Впрочем, не ме изненадва, че министър Москов вижда изход от проблемите си не в разбиването на монопола на НЗОК – все пак гарван гарвану око не вади – а в третирането на всички български граждани като (потенциални) престъпници. Не ме изненадва и че държава, която не може да намери 50 000 евро за спасяването на най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и в която дори определени лекарства и медицински уреди са дефицитни, ще похарчи много повече, за да оборудва болниците и аптеките с точно последното, от което имат нужда – все пак управляващите ни си имат приятели и извън бизнеса с нови автомобили, които също трябва да ядат. Дори няма да съм изненадан, ако идеята на Москов вземе, че се реализира и по това време догодина, когато пак започне чуденето защо няма пари в системата, той някак ще забрави, че я предложил като средство за решаване точно на този проблем.

Ще се изненадам, само ако България веднъж се покаже като нормална държава и Петър Москов бъде изхвърлен от властта, заедно с всичките му неадекватни колеги.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.