Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

На лъжата краката…

По план днес в E-lect трябваше да се появи една дълга и трудна за писане статия, посветена на либертарианството, но, ако има урок, който съм научил от българските политици, той е, че няма нищо безпринципно в това плановете да се променят по три пъти на ден, особено когато всяка следваща промяна ще навреди на все повече хора (слава Богу, в моя случай никой няма да пострада от забавянето ми, а „Либертарианството“ ще можеш да прочетеш утре или в неделя).

Причината за днешната промяна е поредното упражнение по свободно творчество на тема платени протестиращи – този път рожба на въображението на Мая Манолова. Между 30 и 100 лева се плаща на участник в протеста, измисли си Манолова, явно вярвайки, че всички в България са чак толкова тъпи, че да не могат да направят няколко елементарни сметки. Нека ѝ помогна поне малко с тях! В нейната категоризация аз минавам за „гражданин“ и заслужавам по 50 лева на ден за протестните си изяви (въпреки че и досега не мога да си обясня защо няма отделен ценоразпис за „блогъри“). В последните 90 и няколко дни съм излязъл да протестирам около петдесетина път. 50 по 50 прави 2500 лева. Което е нищо в сравнение с хонорарите на по-редовните от мен майки с деца, които – ако живеехме във вълшебния свят на пчеличката Мая – трябваше да са направили по 9000 и повече лева.

Въпрос на елементарно познаване на човешката природа е да се досетиш, че, ако имаше подобно търсене на протестиращи, щеше да има и предлагане и днес срещу правителството щяха да протестират не само десетки хиляди безработни и бедни хора, за които подобни суми са истинско богатство, но и цялата измет на България.

Въпреки това и в момента лицата на протеста са най-вече хора с добре платена работа и/или висок морален авторитет! Защо те не са изметени от безскрупулни печалбари Мая Манолова не желае да ни обясни.

Да направим друга сметка! Няма ден от началото на #ДАНСwithme, в който на улицата да излезли по-малко от хиляда души, а в пика на протеста бройката ни надхвърляше 50 000. Ако приемем за осреднена тарифа 60 лева на протестиращ, ще излезе, че дневният разход на мистичния протестен кукловод излиза между 60 000 и 3 милиона. Сложи ги по петстотин хиляди средно на ден и ще получиш сумата от над четиридесет и пет милиона лева.

В България има точно една организация, която може да си позволи да похарчи толкова много пари за толкова кратко време в името на лишено от непосредствен икономически смисъл начинание, и тя носи гръмкото название „Министерски съвет“!

Толкова за глупостите на Мая Манолова. Че тя самата не вярва в тях впрочем става повече от ясно от думите ѝ, че било „безспорен факт“, че на протестиращите се плаща, придружени с твърдението, че тя би могла да ни даде десетки примери „за това как се организират“ хората, застанали срещу правителството, и – естествено – с нито един пример. Що за морал изповядва госпожа Манолова, ако наистина знае в конкретика за подобни ексцесии и не ги е споделила нито с медиите, нито със съответните органи, нито с българското общество? Прикриването на неморални практики не я ли прави също толкова достойна за доверието ни, колкото и съзнателно хвърлените в ефир клевети?

Впрочем, ако исках да се заяждам, щях да споделя, че и аз съм напълно убеден, че доста хора в БСП могат с подробности да ни споделят „примери за това как се организират участниците в протестите“ – разбира се, от собствената си практика. Обаче не всички сме имунизирани от срам като вас, другари – за някои от нас желанието да ви свалим, колкото и да не ви се вярва, е само следствие от наивната вяра, че нашето бъдеще може да бъде по-честно, по-достойно и по-справедливо.