Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Не, благодаря!

Bulgarian Socialist PartyНяколко са годините в модерната история на България, които си струва да си припомняме всеки път, когато крайнолевият популизъм обхване червената партия и тя избухне с щедри обещания по пътя към властта. БСП управлява страната ни по време на първия ѝ фалит от 1960 г., по време на жестоката дългова криза от 1977 г., при кризата и фалита ѝ в периода 1987-1990 г., а също и при колапса от 1997 г., и – най-скоро! – при неадекватното правителство на Пламен Орешарски, което мобилизира срещу себе си по-голямо обществено недоволство от всяко друго управление от Жан Виденов насам.

Има причина столетницата винаги да се оказва на мостика в навечерието на родните икономически катастрофи и тя не е задължително свързана с корупцията вътре в нея – при все че такава видимо същество – нито с некомпетентността на икономическия ѝ екип – въпреки че до този момент не съм срещал „червен“ „икономист“, който да разбира тази наука поне на прилично ниво. БСП все се проваля, защото винаги се увлича по потенциално красиво звучащи обещания, които противоречат на здравия разум.

Тази (вече) предизборна кампания не прави изключение. Съдейки по последното ѝ изказване от трибуната на разпуснатото Народно събрание, новата първа дама на червената партия Корнелия Нинова е добре обучена в популисткото говорене по пътя към властта. Ако тя обаче някак се добере до премиерския пост и реши да изпълни заявките си за повече държавни разходи на гърба на данъкоплатците, повече протекционизъм и повече административна намеса в живота на всички ни, в най-добрия случай ни чака нов период на относително изоставане в икономически и социален план.

Добрата новина е, че споменът за управлението „Орешарски“ е сравнително пресен. Лошо е обаче, че не говорим достатъчно за поредицата ни от „червени“ фалити и най-вече за нелепите икономически идеи, довели до тях. Колкото повече българи разбират от икономика, толкова повече ще са тези, които ще се противопоставят на поредния кандидат за Жан Виденов, преди да е станало късно.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Мартин Тонев каза:

    За жалост малцина разбират как работи пазара и имат поне бегла представа коя икономическа политика до какво води. Масово се вярва на някакви анекдоти и откровенни глупости. Също така все още много хора не разбират, че държавните пари идват от техния джоб, а не падат от небето. Заблудите са толкова много, че цял ден мога да пиша (лошите банки и корпорации, богатите взимат богатството си от бедните, държавата има ама се стискат да вдигат пенсиите/заплатите…) На фона на политическия климат в целия свят не вярвам в близките 10 години да има подобрение не само на наша територия ами навсякъде. Дори малкото свестни десни политики са примесени с тонове ксенофобски популистки глупости и протекционизъм (Тръмп, Брекзит). Същото важи и за либералните движения които са пълни с марксисти, нео феминацисти (разбирай феминисти от най-откачените). С две думи живем в “ Интересни времена“ .