Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Окървавеният вторник

Ще бъда кратък и предимно емоционален, защото не всеки ден ми се случва да оставам до 2 и половина през нощта пред обсадения парламент (при това, точно когато бях решил да си взема кратка почивка от протеста и след концерта на Bloodhound Gang да се прибера и да се наспя)… и не всяка нощ ми се налага да стоя буден до 5, следейки новините и чудейки се колко и кои от приятелите ми ще помлее безобразната полицейска агресия.

Чета изказването на Сергей Станишев, че очаква МВР да идентифицира провокаторите, които снощи търсиха насилие, и си мисля колко неинформиран е този човек – провокаторите всички ги знаем: те бяха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който по собствените си думи лично е одобрил акцията, при която служителите му започнаха да бият български граждани, за да осигурят измъкването на няколко народни представители от БСП и ДПС от парламента, и онези негови служители, които пратиха поне 10 души в Пирогов.

Преди тази провокация, господин Станишев, протестът бе мирен. След нея от напрежение в района на парламента трудно се дишаше, а хората полудяха, решени да не допуснат тя да бъде повторена. Не одобрявам разбиването на публична (и още по-малко на частна) собственост, но барикадите от снощи, горящите кофи и агресията на групички (не)платени лумпени щяха да тежат на съвестта на истинските вече известни ни от горния параграф провокатори, разбира се, ако те имаха такава.

Чета и думите на Михаил Миков, че ситуацията около парламента „за пореден път доказва, че безотговорни политици слагат тежко клеймо на България” и няма как да бъда по-съгласен. Добре, че си признавате, господин Миков. И дори по-добре, че този път поведението Ви е само безотговорно, понеже всички (освен, разбира се, компетентните органи) помним какво се случи, когато решихте да се държите като престъпник в ролята си на вътрешен министър и да заповядате  на полицията да смаже протеста през 2009 г.

Чета и твърдението на министъра на финансите Петър Чобанов, че правителството, видиш ли, няма как да е провокирало протестиращите и се чудя нормално ли е човек, който е толкова скаран с реалността, че да смята, че исканията за оставка на това конкретно правителство вероятно се дължат на кризата с банановата промишленост на Бурунди, да управлява 35, че и повече процента от БВП на страната.

Но да оставим настрана смешките, които излизат от устите на политиците. Снощи властимащите издигнаха до нови нива необявената война срещу народа си, нареждайки полицейското насилие спрямо него с ясното съзнание, че така или 1. ще сплашат протестиращите и най-накрая ще си осигурят комфорта, за който мечтаят; или 2. ще провокират ответна реакция от наша страна и ще си осигурят така нужното им алиби, за да смажат гражданската активност в страната.

И аз като господин Станишев искам да видя провокаторите в затвора. За да улесня МВР, прилагам кратък списък на по-видните от тях: Сергей Станишев, Михаил Миков, Цветлин Йовчев, Волен Сидеров, Кристиан Вигенин, Пламен Орешарски…

П.С. На снимката е Иво Божков, който всяка вечер снима #ДАНСwithme и снощи се озова в болница със съмнения (слава Богу, неоснователни) за счупени ребра. Още за станалото пред парламента можеш да прочетеш при Виктор и Григор Гачев.