- E-lect.net - https://e-lect.net -

Окървавеният вторник

Ще бъда кратък и предимно емоционален, защото не всеки ден ми се случва да оставам до 2 и половина през нощта пред обсадения парламент (при това, точно когато бях решил да си взема кратка почивка от протеста и след концерта на Bloodhound Gang да се прибера и да се наспя)… и не всяка нощ ми се налага да стоя буден до 5, следейки новините и чудейки се колко и кои от приятелите ми ще помлее безобразната полицейска агресия.

Чета изказването на Сергей Станишев, че очаква МВР да идентифицира провокаторите, които снощи търсиха насилие, и си мисля колко неинформиран е този човек – провокаторите всички ги знаем: те бяха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който по собствените си думи лично е одобрил акцията, при която служителите му започнаха да бият български граждани [1], за да осигурят измъкването на няколко народни представители от БСП и ДПС от парламента, и онези негови служители, които пратиха поне 10 души в Пирогов.

[2]Преди тази провокация, господин Станишев, протестът бе мирен. След нея от напрежение в района на парламента трудно се дишаше, а хората полудяха, решени да не допуснат тя да бъде повторена. Не одобрявам разбиването на публична (и още по-малко на частна) собственост, но барикадите от снощи, горящите кофи и агресията на групички (не)платени лумпени щяха да тежат на съвестта на истинските вече известни ни от горния параграф провокатори, разбира се, ако те имаха такава.

Чета и думите на Михаил Миков, че ситуацията около парламента „за пореден път доказва, че безотговорни политици слагат тежко клеймо на България” и няма как да бъда по-съгласен. Добре, че си признавате, господин Миков. И дори по-добре, че този път поведението Ви е само безотговорно, понеже всички (освен, разбира се, компетентните органи) помним какво се случи, когато решихте да се държите като престъпник в ролята си на вътрешен министър и да заповядате  на полицията да смаже протеста през 2009 г.

Чета и твърдението на министъра на финансите Петър Чобанов, че правителството, видиш ли, няма как да е провокирало протестиращите и се чудя нормално ли е човек, който е толкова скаран с реалността, че да смята, че исканията за оставка на това конкретно правителство вероятно се дължат на кризата с банановата промишленост на Бурунди, да управлява 35, че и повече процента от БВП на страната.

Но да оставим настрана смешките, които излизат от устите на политиците. Снощи властимащите издигнаха до нови нива необявената война срещу народа си [3], нареждайки полицейското насилие спрямо него с ясното съзнание, че така или 1. ще сплашат протестиращите и най-накрая ще си осигурят комфорта, за който мечтаят; или 2. ще провокират ответна реакция от наша страна и ще си осигурят така нужното им алиби, за да смажат гражданската активност в страната.

И аз като господин Станишев искам да видя провокаторите в затвора. За да улесня МВР, прилагам кратък списък на по-видните от тях: Сергей Станишев, Михаил Миков, Цветлин Йовчев, Волен Сидеров, Кристиан Вигенин, Пламен Орешарски…

П.С. На снимката е Иво Божков, който всяка вечер снима #ДАНСwithme [4] и снощи се озова в болница със съмнения (слава Богу, неоснователни) за счупени ребра. Още за станалото пред парламента можеш да прочетеш при Виктор [5] и Григор Гачев [6].