Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Оптимистична теория за 2016 година

earthИ преди е ставало дума за един от парадоксите на съвременния свят. От една страна имаме технологично развитие без прецедент, което като цяло трансформира институциите ни в положителна посока и прави живота на огромното мнозинство от хората по-богат, по-свободен и по-щастлив. От друга, за медиите добрите новини не са новини и тъй като шокиращите заглавия за зловещи катаклизми и тежки престъпления продават техния продукт, много хора остават с усещането, че светът едва ли не никога не е бил по-зле, а пък посоката, в която се движи, е изцяло негативна.

Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Изминалата година ще остане в историята като една от най-успешните за човечеството, а посоката на развитие продължава да е положителна, напук на все още съществуващите ни проблеми.

Може би единственото широко отразено медицинско постижение на 2016 г. бе разработването на ваксина срещу Ебола, която изглежда е 100% ефективна. В същото време обаче светът направи последните крачки към пълното премахване на полиомиелита – зловеща болест, която води до парализирането на над 1000 деца дневно през 80-те години на миналия век, но е засегнала по-малко от 40 души за цялата току-що изминала година.

Дребната шарка – друго опасно заболяване, все още причиняващо смъртта на над 100 000 човешки същества годишно (впрочем, в сравнение с близо милион през 2000 г.), беше обявена за премахната на територията на САЩ, а перспективите за пълното ѝ изличаване от лицето на планетата стават все по-добри.

Най-вероятно почти никой извън хората с професионален интерес в медицинската сфера не отрази и положителните резултати в поредица от изследвания, свързани с борбата с различните видове рак, СПИН и диабет.

Освен по-здрава, планетата ни става и все по-свързана. Само в последните 5 години над един милиард души получиха достъп до интернет и, ако тенденцията се запази, след по-малко от десетилетие буквално всеки човек на Земята ще може да се възползва от възможностите на глобалната мрежа. Още по-добрата новина е, че компании като Facebook и Google инвестират в ускоряването на този процес, а Илън Мъск надмина дори тях с амбициозния си план да разположи 4 425 сателита в космоса, които да осигурят високоскоростен интернет на всяка точка на планетата.

Мъск е тясно свързан с още два технологични процеса. Първият от тях обещава да трансформира изцяло автомобилната индустрия като между другото сложи край и на войната по пътя. Без никакво съмнение 2016 беше най-вълнуващата година в развитието на автономните автомобили – процес, в който вече инвестират не само технологични гиганти като Google или иновативни производители като Тесла, но и „традиционни“ производители като Дженеръл Мотърс и Форд.

Що се отнася до възобновяемите енергийни източници – друга от сферите на интерес на Илън Мъск – по всичко личи, че те се налагат много по-бързо, отколкото някой можеше да предположи само преди десетина години, напът са да станат по-евтини от невъзобновяемите и вече захранват цели градове.

Разбира се, всички положителни тенденции в развитието на човечеството се случват на фона на голямо количество (най-вече политически) проблеми, най-сериозният от които е тероризмът на ИД и свързаните с нея групировки. И там обаче 2016 г. донесе много поводи за оптимизъм. Ислямската държава вече е само сянка на предишната си мощ. След като изгуби 14 процента от територията си през 2015, тя се раздели с още около 16 процента през първите 9 месеца на 2016 г., а оттогава насам враговете ѝ започнаха мащабни настъпления към най-важните градове, контролирани от нея – Мосул в Ирак и Ракка в Сирия.

В същото време, само преди две седмици нигерийското правителство се похвали с мащабна победа срещу Боко Харам – местната терористична групировка, която през 2015 г. обяви, че е лоялна на ИД.

Дали 2017 г. ще ни даде нови поводи за оптимизъм? Струва ми се, че да. Точно както ми се струва и, че немалко хора ще продължат сляпо и упорито да вярват, че живеем в ужасно време, напук на множеството доказателства в противното.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.