- E-lect.net - https://e-lect.net -

Отново за Фукушима: истината

Вече споменах, че кризата в атомната електроцентрала във Фукушима е силно преекспонирана от българските медии (а, както изглежда, и от много други). При заглавия от типа на „Япония е на прага на втори Чернобил“ няма защо да се учудваме, че се появи информацията [1], че шуменските майки не пускат децата си да играят навън от страх от радиация.

[2]За да разбера имат ли последните причина да се притесняват, си позволих да направя нещо, което всеки журналист би трябвало да стори – поговорих със специалист. Няма как да те убедя колко е компетентен моят добър познат Валентин Батишчев, но все пак трябва да кажа, че, освен съответната диплома, той има сериозен опит в областта на ядрената енергетика, така че съм склонен да му вярвам напълно.

По-надолу следват основните изводи от вчерашния ми разговор, без да ги товаря с излишни технически подробности, които нито много хора ще разберат, нито ще прозвучат убедително на онези, които вече са предубедени:

На първо място, каквото и да се случи в Япония, не съществува никаква потенциална заплаха за България, която се намира на другия край на света, за Бога. Моля някой да успокои шуменските майки. И презапасяващите се с йод в Бургас. Както вече писа Григор Гачев [3], единственият шанс те да пострадат, е да вземат да го използват.

Второ, дори при т.нар. worst case (т.е. най-лош възможен) сценарий, самите характеристики на централата във Фукушима ни гарантират, че Чернобил няма да се повтори – камо ли да се случи нещо по-страшно от него. Така че, искрено съжалявам родните журналисти и опитите им да насаждат излишна паника. В момента нямам достатъчно цензурни думи за качеството на работата им – затова ще си замълча.

И накрая, както и самото японско правителство потвърждава с действията си, в най-лошата възможна ситуация (в която в ядрото на някой реактор ще настъпи meltdown – то ще се разтопи), опасността за населението извън непосредствената околност на централата на практика е минимална. Заплаха има и то голяма, за съжаление, само за една категория хора – тези, които ще трябва да работят на място.

Място в разговора си с Вальо отделих и на част от твърденията на скорошната пресконференция на ПП „Зелените“ [4] – например това на един друг добър познат – Борислав Сандов, че ядрената енергетика не се застрахова от частния сектор. За видимо заблудения Боби, както и за всеки друг, който се интересува, ще кажа, че това е далеч от истината. Застрахова си се, по света и у нас.

И за финал: в Япония не се случи ядрен инцидент. Това, което стана, бе природна катастрофа от огромен мащаб. Не Фукушима уби хиляди местни жители, а едно от най-силните земетресения в историята и последвалото го цунами. В този смисъл, въпреки че естествено няма нищо лошо в строго популисткото решение на ЕК да провери сигурността на всички ядрени централи в ЕС, е много важно (особено в България) да се направи проверка на сигурността на сградите при аналогичен катаклизъм. Тъй като – уверявам те – ако не дай Боже ни удари голямо земетресение, ядреният апокалпсис ще е последното, за което ще се притесняваме.