- E-lect.net - https://e-lect.net -

Очаквано (не)добра комбинация

[1]С едно изречение, новината днес беше, че лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция поиска оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров, по този начин присъединявайки се (със седмица закъснение, трябва да кажа) към колегите си от БСП. Така опозицията срещу най-големия историк и археолог на България [2] продължава да се разраства и вече обхваща всевъзможни организации и обществени слоеве, някои от които никога не заставали от една и съща страна на барикадата – „автентичните” десни, левите (от чиито среди – не бива да забравяме – се излюпи министърът), археолозите, блогърите и… президента.

Погледната под този ъгъл, комбинацията е силна. След като определено явление успява да издразни толкова много хора, за всички, освен може би за господин Борисов, е видно, че прекратяването му ще донесе само добро. За да конкретизирам, оставката на Божидар Димитров би била положителен знак към съсловието на учените и археолозите, които бяха пряко засегнати от думите и заплахите му.

(„На овчарчета ще ми станат”, а?)

Същата оставка ще демонстрира на блогърите – а те стават все по-влиятелни – че в това правителство на гафовете се реагира адекватно и че личните отношения не влияят на назначенията във властта. Тя би подсказала още, че грубият/агресивен/силов език е точно толкова недопустим, колкото във всяка нормална държава – положителен знак към ЕС, където едно управление се оценява по действията, а не по декларациите.

(Кой не е чувал изявленията, че в ГЕРБ (ще) се проявява нулева толерантност?)

Но преди всичко оставката на министър Димитров ще сложи край на рядко случващото се единомислие между СДС (не знам каква е позицията на ДСБ) и БСП. Възможно е това даже да забави все по-разширяващия се разрив по линията ГЕРБ – Синята коалиция и да позволи на Борисов да изтъргува приятеля си за парламентарната подкрепа, от която с течение на времето ще има нарастваща нужда.

Така че, мисля си, премиерът или ще успее да разбие недоволството, причинено от господин Димитров, с един-единствен удар, или ще установи, че СДС, БСП и блогосферата са неочаквано добра комбинация, щом стане дума за подклаждане на общественото недоволство. Точно така, любими вожде – недоволството е единственото нещо, което те плаши, нали?