Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Още за циганския проблем

Пиша този кратък материал, силно изнервен от човешката глупост (против която, по думите на самия Шилер, и самите богове напразно се борят… но все пак съм длъжен да направя отчаян опит). Текстът ми е отговор на непрекъснато повтаряното от всевъзможни читатели във връзка с предишната статия за циганите и отношението ни към тях твърдение, че видиш ли тези хорица изяждат плодовете на труда ни и едва ли не си живеят живота от нашите данъци.

Понеже леко взе да ми писва да съм политически коректен, ще си позволя да споделя, че е тежка и вероятно нелечима форма на идиотия да вярваш в подобна глупост. За да не бъда голословен, ще ти подскажа, че тази ми мисъл може да се потвърди за около пет минути от иначе безценното време на заболелите с бързо скролиране на закона за държавния бюджет (за целите на упражнението нека бъде този за 2010 г.). Та там можеш да научиш, че общите разходи на държавното обществено осигуряване са предвидени да бъдат 8 372 863,4 хил. лв. (т.е., грубо казано, под 40% от всички пари, които държавата ще похарчи през годината). От тази сума за пенсии са заделени 7 135 011,4 хиляди лева. За социални помощи и обезщетения: точно 1 085 746,8 хил. лв.

Нека за момент паднем на нивото на по-заблудените „родолюбци” и приемем за целите на спора, че нито един пенсионер не е циганин (очевидно невярно) и че всички средства за социално помощи и обезщетения отиват за това малцинство – още по-голямо преувеличение, предвид факта, че едва ли и половината са предвидени за него. По-нататък ще ти припомня, че броят на хората, получаващи пенсии, е около 2 300 000, а този на ромите – може би към милион (при все че официално те нямат и 400 000). Бързо пресмятане и излиза, че дори при такова очевидно нереално приближение за всеки български пенсионер държавата е заделила над 3 пъти повече пари отколкото за произволен циганин.

(В действителност разликата е по-голяма.)

Е, всички знаем точно как живее споменатият български пенсионер. Сега си представи какво е да се оправяш с около една четвърт от неговите средства. А ако се върнем на макрониво, цялата сума, предвидена за социални помощи и обезщетения, е около 5% от бюджета на България. Поради което изобщо не мога да се въздържа да не пожелая на следващия олигофрен, който ми каже, че с данъците си поддържа прекрасния живот на циганите, да вземе възможно най-скоро да се гръмне. Фигуративно казано, де – при това ниво на интелект подобно уточнение е задължително.

Забележка: Информацията за държавния бюджет, цитирана тук, е взета от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 г., който може да бъде открит в Държавен вестник, брой 99.

18 коментара

 1. P каза:

  Да-бе-да ще се спукам от смях! Пенсионерите са внасяли цял живот в бюджета брато. Сега берат „плодовете на своя труд“ – по 150 лв на месец. А циганите колко са внесли в този бюджет – 0 лв. и получават 1 млрд. всяка година срещу техните 0 лева. Целия бюджет за социални грижи е 1.2 млрд., от които 0,2 млрд. отиват за българите и 1 млрд. за грозните смрадливи мангали.

  Това справедливо ли е според теб мислителю?

 2. Ето го и първият малоумен коментар! Няма да ти казвам, че имаш проблем с логиката, защото такава в него за съжаление няма (както нямаше правопис, преди да го направя годен за четене, де :D). Така че оттук нататък да се опитаме да си говорим с аргументи, а?

 3. P каза:

  Убиха Коци, сега убиват и неговата вдовица. Нима отново ще замълчим?

  Преди минути се обади Зоя Рангелова, вдовицата на Коци Иванов. Циганката, настанена от общинските власти в Монтана в приземния етаж на къщата, която временно се бе махнала, сега се е върнала и издевателството над Зоя продължават с пълна сила.
  Припомням, че циганката се махна след неуспешен опит да убие Зоя. Престъпление, заради което би трябвало сега да се намира в затвора. Ако бяхме държава, разбира се. И ако на тази нещастна територия, наричана още по навик България действаха някакви закони.
  Наскоро проф. Янко Янков ми писа, че ударите не са само срещу мен и срещу него. А че е започнала широкомащабна операция срещу всички нас. „Животът е постоянна болка, дори когато сме здрави, но на нас ни се случи жребий, при който болките са прекалено много и непоносими”, пише в последното си писмо Янко. Да, така е. Така наречената власт не предвижда за нас нищо друго, освен болка и смърт. За да живеят циганите.
  Зоя днес е ходила до полицията. Началникът отказал да я приеме. Било му приемен ден, но бил много зает. Ами ако циганката отново опита да убие Зоя? И ако този път опитът бъде успешен? Ами голяма работа. Важното е онези от висшата мангалска раса да са живи и здрави.
  Коци Иванов беше един от основателите на Независимото дружество за правата на човека с председател Илия Минев и близък негов съратник.  Политически затворник, съден и лежал в затвора заради критики срещу комунистическата власт. Умря внезапно на 2 август 2007 година. Без преди това да е боледувал от нищо. Никой дори не се поинтересува за причините, довели до смъртта му. Сега неговите убийци са решили да извършат същото и с вдовицата му. А ние мълчим. Позволявам си да ви припомня думите от текста „Преходът“, включен в книгата ми „Кръгове“. Думите са писани през 1992 година: „Народ, приел мълчанието за своя съдба се самообрича на забрава!“
  Страшно е!

 4. Божо каза:

  Както Р каза, пенсионерите са внасяли в бюджета, издържали са сегашните данъкоплатци. И какво получават – подигравка.

  От друга страна разни граждани, които се гордеят, че са n-то поколение безработни и че никога няма да се хванат на работа получават помощи. За какво?

  Нямам нищо против циганите, които работят, които се образоват. Имах такива съученици – успяха да се реализират после без проблем. Както познавам и други цигани, със средно образование, които обаче винаги са работели и семействата им също. За съжаление са малко такива. На другите по времето на социализЪма с милиция им караха децата на училище, че беше задължително.

  Освен това парите, които отиват за циганите, са много повече от помощите. Тока и водата, които ползват „безплатно“, това че пътуват без пари в градския транспорт и контрольорите имат наредба да не ги закачат, това се губи от сметката.

 5. Божо, в това за бюджета няма логика, но ще пиша по-късно, защото аз пък сега нямам време. Що се отнася до градския транспорт (в София поне) през един-два дни виждам да глобяват цигани – не знам за каква наредба ми говориш. И накрая, парите, отиващи за циганите са доста повече от помощите, но от цитираната цифра за помощи не повече от 50% се насочват към тях. Като прибавиш останалите средства (плод на една безумна – какво вече казах – система) пак се получава сметка като горната. Както и да го въртиш все е толкова.

  Коментарът на Р отново не заслужава коментар :).

  Впрочем знам, че няма да се случи, но призовавам всеки, който иска да ме обори, да го направи с ПОНЕ НЯКАКВА ФАКТОЛОГИЯ. Така де, първият, който ДОКАЖЕ, че греша ще получи награда :D.

 6. Божо каза:

  Аз съм виждал как контрольорите се гаврят с българи, а циганите само ги подминават в един и същи трамвай. Имат неофициално нареждане да не ги закачат.
  Забравих да спомена и болниците.

 7. Бтв, забележи, че аз по никакъв начин не отричам, че си видял нещо подобно. От друга страна е факт, че точно вчера видях как двама цигани бяха глобени в трамвая. Между миналия четвъртък и тази сряда не бях в София, но миналата сряда също бях свидетел на подобна сцена. Предишният път беше съботата или неделята преди това – не си спомням точно. В този смисъл или част от контрольорите подминават въпросното неофициално нареждане (ако го има), което също им прави чест, или такова няма, в което аз съм склонен да вярвам, понеже предпочитам да базирам подобно (тежко) обвинение на по-сериозни доказателства.

  Това изобщо не променя факта, че твоето преживяване поставя важни въпроси :).

  Ако има нещо, в което съм убеден, то е, че темата трябва да се дискутира повече – и в същото време възможно най-неемоционално и фактологично. Ако се съди по впечатленията ми от блога ти, вярвам, че и ти точно колкото мен искаш БНС-арите и сродните им да определят дневния ред на междуетническите отношения в България. Впрочем за по-пълното ми мнение по въпроса виж предната статия, линкната в текста по-горе.

 8. 1 каза:

  Ти побърка ли се??? Опитай да погледнеш малко по-обективно над джагалите. Проучи какви пари се точат там и тогава ми разправяй как се справяли с 1/4 от пенсионерския бюджет. При това за пенсии има резон да се дават пари, дъртите са си ги заслужили. А за джагали защо да се дават? Някой на мен дава ли ми пари, щото съм от еди какъв си произход? Не, ама и не искам.
  Тая тема ти я приемам за epic fail! Другите ме кефиха.

 9. О, аз гледам съвсем обективно! Но щом искаш проучване, сигурно ТИ ще ми кажеш какви пари се дават? Или не :).

  Иначе се радвам, че има какво да ти е харесало, де. Сайт като E-lect трудно ще намери и един единствен човек, който да се солидаризира напълно с него.

 10. 1 каза:

  Ами не, проучването ще го оставя на теб. Виж например фондациите за интерграция колко са осмукали.
  Проучи колко струваше на една такава фондация построяването на страхотен блок в циганската махала в Пловдив, с ПВЦ дограма, фонтанче отпред и не знам какво още… и познай дали след няколко месеца там не пасяха коне, простираха дрехи и дали не приличаше повече на декор от индийски филм за бедноста.
  Проучи колко е струвало на общината галимацията за познатия блок 20 в още по-познатия ти град. Абе изобщо… интересна позиция, ама от доста места имаш пробойни.
  Пак ти казвам, кофти тема.

 11. Първо, Ямбол не ми е познат. Второ, аз пак казвам, че на базата на изолирани случаи не могат да се вадят логически валидни заключения. Виж, друго щеше да е, ако например разполагаше с информация за това колко пари „са осмукали“ фондациите (въпреки че при тях единственият проблем би дошъл от източника на тези средства – ако са доброволни дарения, не ми дреме, даже да са милиарди). Впрочем моделът за водене на спор, при който не демонстрираш знания, а самочувствие, и смяташ, че събеседникът ти има задължението да доказва невалидността на твоята – незащитена – теза, се радва на голяма популярност сред относително неграмотното родно население, но не би трябвало да се прилага между интелигентни хора.

 12. 1 каза:

  Ок, усетих на къде биеш. Само че, тогава да играем по твоята игра. След като твърдиш, че за циганите са отделени малко пари (¼ от пенсионерския бюджет) все си мисля, че е редно да проучиш и колко пари са отишли в субсидирането за интеграция. И не, това не е моя работа да го намеря, защото ти си написал статията, ти показваш интерес и въмущение по темата, следоватлно е редно ТИ да проучиш колко пари са наляти в мангалите. След като всички „малоумници“ твърдим, че плащаме с данъците си за джагалите, еми докажи, че не е така. Ама проучи го докрай, де. Щото данъка, който аз плащам, не е само социални, здравни и тн. Смятам знаеш добре. Погледнал си открития държавен бюджет и айде, мангалите умряха от глад. Аре няма нужда.
  Един вид, твърдението ми е, че не си си проучил до край нещата. Твърдиш неща които са базирани на ЧАСТ от реалното субсидиране. Ако си мислиш че мангалите се субсидират само със парите от социалните… е нещо си в грешка. Но пак ти казвам, ако искаш това да е твоя тема и да наричаш хората малоумници и ограничени, бъди неограничен и направи проучването до край.
  И последно. Upsurd-но е да обиждаш читателите си. Тъпо е да мислиш че си над тях, щото имаш друга гледна точка (недоказана и недопроучена).
  Успех със сайта.

 13. Айде отначало. Няма такова нещо като открит държавен бюджет. Бюджетът е един и е най-доброто средство за оценка на държавните разходи. Прочее, противно на това, което твърдиш, аз отдавна съм се поинтересувал каква част от средствата на Република България отиват за циганите. И не – съотношението не е 1 към 4 (бюджет цигани/ бюджет пенсионери) – 1 към близо 8 е (бюджет социално слаби/ бюджет пенсионери), както показва статията. Ако сравняваш парите, отиващи само за ромите с тези за пенсионерите, съотношението е около 1 спрямо 16.

  За останалите данъци, ще задам няколко насочващи въпроса. Знаеш ли какъв е делът на ДДС в приходите на държавата и какъв на плоския данък (единствения, който ти би трябвало да плащаш)? Имаш ли идея какъв процент от циганите плащат въпросния плосък данък? И накрая, наясно ли си кои други социални групи в България се ползват с привилегии и ако да, с какви? 🙂

  А и не обиждам читателите си. Ако някой се е разпознал и обидил от написаното, проблемът си е изцяло негов.

 14. 1 каза:

  „Ето го и първият малоумен коментар“;
  „нелечима форма на идиотия да вярваш в подобна глупост“;
  „да не пожелая на следващия олигофрен, който ми каже, че с данъците си поддържа прекрасния живот на циганите“.

  Аз не знам колко по-конкретно трябва да обидиш някого, който не споделя твоите възгледи за да кажеш „Ако някой се е разпознал и обидил от написаното, проблемът си е изцяло негов.“ Шъ ма извиняваш, ама не може да говориш за сериозни теми и да използваш несериозен език. Тоест можеш, де. Писаниците са си твои. Ама тва е все едно да обясняваш как ББ ще на***всички със златния си член. Е, не звучи сериозно. Същото е да говориш за „циганския проблем“ и да наричаш всеки не споделящ мнението ти идиот. Аз не споделям много твои мнения, но никога не си наречен идиот, страдащ от идиотия и какво ли още не. Не виждам защо трябва да правиш това с читателите си.
  Както искаш. Пожелах ти успех и аз приключих.

 15. Красимир Бачков каза:

  Всички читатели криви, само авторът на малоумната статия – Юри Иванов коли и беси, и трие коментарите които не му харесват! Поне признай коя циганска организация ти плаща, бе момченце продажно! Заради недоразумения като теб държавата ни е на тоя хал в момента!

 16. 1, нивото на всеки дебат зависи от това на участниците в него. Аз не смятам хората, които не са на моето мнение, за идиоти – смятам, че са такива онези, споделящи позиция, която не могат да защитят, само на вяра (на едно или друго ниво: употребявам думата и към това, което намирам за чисто идеологическо заслепение, естествено).

  Впрочем, повечето читатели поне в E-lect или са на мнение, близко до моето в случая, или поне не изпадат в крайностите, които биха ме накарали да тръгна „да ги обиждам“. Знам, защото и без това ги познавам лично :P.

  В тази връзка, до този момент никой – ти включително – не е изказал нито един поне малко обоснован аргумент, с който да ме обори. Погледни Бачков след теб! Човек, който е толкова тъп да смята, че сайт с около стотина редовни посетители и още 500 до 1000 приходящи получава пари, за да разпространява пропаганда! Извинявай, но как да не го обидиш?

 17. Марица каза:

  Господин Иванов, защо се поставяте над мнението на останалите?! Само защото сте някакъв админ в този сайт ли? Да обиждаш човек като писателя Красимир Бачков е не само тъпо, безумно тъпо е, драги! Жалко, че няма да публикувате какво мисля аз за вас! За мен сте просто недоказал се комплексар и нищо повече.

 18. Ех, как да не се зарадваш на подобно мнение?!? 🙂