Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Още по-голямото приключение на малкото таласъмче

Продължавайки с темата за книгите-игри, не мога да не споделя, че през 90-те години те в огромната си част бяха насочени към поотраснали деца и тийнейджъри на възраст от около 8-9 докъм 16 години. Още тогава се правеха опити (продължаващи и до днес) тази аудитория да бъде разширена чрез представянето на по-сложни и/или противоречиви теми, които биха развълнували и по-зрели читатели.

Спорно е колко от тези опити бяха успешни. С приказката-игра Голямото приключение на малкото таласъмче обаче Никола Райков тръгна в съвсем различна посока, опитайки да заплени интереса на най-малките – деца на възраст от около 2-3 до 8-9 години – и неговият подход несъмнено постигна огромен успех. Така за около година първата приказка-игра в България успя да разпродаде първоначалния си тираж, да бъде преиздадена на два пъти (ако не се лъжа, възможно е и да са повече), да очарова стотици деца и техните родители, и в крайна сметка да получи заслуженото си продължение.

Както личи от заглавието му, Още по-голямото приключение на малкото таласъмче е една още по-голяма книга – с повече глави, огромно количество изключително симпатични илюстрации, по-добро оформление и много повече възможности не само за забавление и игра, но и за учене (например, ако не беше то, навярно никога нямаше да науча, че щраусът всъщност не заравя главата си в пясъка, а само я навежда ниско над него).

От видяното при първия ми прочит на втората приказка на Никола – при който проследих приключението на таласъмчето Таласъмчо на път за и в Африка, срещнах един много шарен щъркел (на име Шарения щъркел) и се забавлявах с фокусите на зебрата-фокусник на място, което би могло да е оазис или би могло да мираж – само мога да повторя положителното си отношение към професионализма и любовта към детайла, с които е работено за създаването на това още по-голямо приключение.

В допълнение: за мен лично е повод за задоволство, че Никола по категоричен начин доказа, че свободното споделяне не само не вреди на истинския творец, но и му помага да достигне до повече хора. И двете приказки-игри за Таласъмчо могат да бъдат свалени и прочетени на страницата му, а първата беше споделена и в торент-тракерите, и това по никакъв начин не попречи да се постигне количество продажби, за което повечето писатели у нас могат единствено да си мечтаят.

Доколкото знам, Още по-голямото приключение на малкото таласъмче не се продава в книжарниците, така че, ако искаш да се сдобиеш с него, не пропускай да посетиш линкнатия по-горе сайт.