Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Още по-исторически компромис

България, съвсем скоро в бъдещето

Голямата новина от бъдещето днес е, че Реформаторският блок постигна пореден успех в изпълнението на най-радикалната точка от програмата си за постигане на най-историческия възможен компромис, подписвайки споразумение за регулиране на търговията с роби с Ислямската държава. Документът има настина компромисен характер, сподели говорителят на РБ, допълвайки, че от блока са отстъпили от първоначалното си желание тази търговия да бъде забранена, но са успели да отстоят истински важната си позиция тя да бъде наблюдавана от независим инспекторат, назначаван от ръководството на ИДИЛ.

Radan and Muhammad Shaking HandsЗапитан какъв компромис са направили от Ислямската държава, той отговори: „Не, не, вие не разбирате, ние правим компромис, а те правят история“. „От години сме в остър сблъсък с идеологията на ИДИЛ“, продължи говорителят, „и е огромно постижение, че успяхме да постигнем съгласие при тотално безотговорното поведение на БСП. Впрочем, на Запад сделка е добра дума, а тук само някакви хора, които са продукт на болшевишките учебници по история, ни критикуват, че водим диалог с политическите си опоненти“.

Говорителят коментира и че „още по-историческият компромис“ е логично следствие от досегашното политическо поведение на РБ. „Казвахме, че никога няма да влезем в управление с Бойко Борисов, но го направихме, нали? Говорехме, че основната ни политическа цел е да отстраним ДПС от властта, но влязохме в споразумение, легитимиращо за пореден път властовата позиция на тази партия, нали? Какво ви кара да смятате, че каквото и да кажем за ИДИЛ, няма да се отметнем – в крайна сметка именно в отмятането сме наистина последователни“.

Въпроса нямаше ли все пак да е признак за по-отговорно поведение РБ да не подписва споразумение с Ислямската държава, говорителят коментира с думите, че така блокът е рискувал да изпадне от властта. „А нашето присъствие във властта е жизненоважно за осъществяване на реформите. А, да вярно е, че до момента нито една реформа не сме прокарали, но човек винаги може да се надява. Представете си колко по-малко реформи щяхме да осъществим, ако бяхме отказали да легитимираме всяко хрумване на това управление!“

На илюстрацията: говорителят на Реформаторския блок стиска ръката на Мохамед. Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.