Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Полицейщина вместо храна

Act!on FoodЕдна важна разлика между нормалните и не толкова нормалните общества е, че в първите законите преследват онези, които вредят на правата на съгражданите си. Във вторите човек може да попадне под ударите им по множество, често пъти нелогични поводи, общото между които е, че дразнят хората в управлението, ограничават привилегиите им или пречат на всевъзможните специални интереси, прикачени към тях. В светлината на вчерашната статия на тема какво (не) е пример за подражание, трябва да отбележа, че едва ли са много хората, които не смятат, че да отделиш време, труд и пари, за да нахраниш бедните, е достойна постъпка, която би следвало да бъде повод за гордост и вдъхновение.

Не такава е позицията на българските власти обаче, за които благородството по всички личи е концепция, лишена от съдържание. Повод за този текст е фактът, че вчера полицията попречи на опита на инициативата Act!on Food да раздаде безплатна храна на бедните пред Музея за история на София, арестува представител на инициативата, конфискува опасното оръжие на престъплението – газов котлон – и наложи на нарушителите глоба от 2000 лв. Причината за полицейската акция пък е, че от Act!on Food не са взели разрешение нито общината, нито от Българската агенция по храните, за да извършат престъпното си дело.

Не знам за теб, но мен подобни сюрреалистично звучащи новини все по-често ме карат да се страхувам за бъдещето на свободата в България. Свободните хора в една свободна държава не трябва да търсят разрешение, за да вършат добро, от институции, за които се предполага, че работят в тяхна полза. Институциите би трябвало да пречат на онези, които вършат реални престъпления, нарушаващи правата на други български граждани – като например онези наши „народни представители“, позволяващи си да нахлуват в учебни заведения и да „издирват“ хора пред очите не само на безсилните ни полицейски служители, но и на голяма част от родните медии.

Обаче, понеже на моменти у нас сюрреализмът взима връх, предполагам, че никой няма да се изненада, ако полицаите, разбили зловещата престъпна група на нахранителите, получат поне по пет заплати за награда. Следващи в списъка за арести и глоби са първолаците, разменящи си картинки от дъвки, без разрешение на БНБ, или преписващи уроците, на които са отсъствали, без да са си платили авторските права.

Да се готвят гражданите, организиращи почиствания на околоблокови пространство, паркове и градинки, без позволение от ХЕИ и задължителен сертификат от Министерство на екологията. Не бива да забравяме и онези, които събират дрехи за бедните и очевидно пречат на усилията на Министерството на финансите да задвижи икономиката, както и хората, разменящи си книги, без да са получили одобрение от Министерството на образованието.

Ако искаме да живеем в нормална държава обаче трябва да се преборим за полицаи, които не ги е страх нито да задържат развилнели се депутати, нито да откажат да пречат на своите съграждани, помагащи на ближните си, регулаторни органи, които вместо да изискват разрешителни и да налагат забрани за щяло и нещяло, се хванат да свършат поне някаква работа, която е от полза за българските граждани (и, ако не намерят такава, най-накрая да се разпуснат), и най-вече властимащи, които да се страхуват от избирателите си.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.