Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Последен ДАНС, Орешарски

Издигането на флага и пеенето на химна, Хепълуайт, макар да са донякъде подозрителни действия, сами по себе си не представляват измяна.

Тери Пратчет

Ще започна днешния материал по подобие на вчерашния, а именно цитирайки поредните нагли лъжи на медиите, управлявани от Делян Пеевски, според които протестиращите снощи хем са били малобройни, хем „добре организирани от Бойко Борисов и Цветан Цветанов” участници в техния „финансово обезпечен план за създаване на хаос” в държавата. Не съм сигурен по какъв критерий около петнайсетте хиляди души в пика на протеста могат да минат за малобройни, но определено се чувствам прецакан, че пак съм пристигнал пред Министерския съвет, чак след като от ГЕРБ са приключили с раздаването на чувалите с пари.

Писанията в изданията на Пеевски всячески се опитват да изкарат излезлите снощи български граждани лумпени – и с право. Няма по-големи примери за тоталната лумпенизация на протеста от хилядното множество, пеещо химна, от хората, отместващи се с ръкопляскания, за да направят път на преминаващите линейки, и от почти пълната липса на толерантност към опитите на гологлави младежи да скандират ксенофобски лозунги.

Медиите на Делян Пеевски може и добре да са овладели новоговора, но за тяхно съжаление годината вече не 1984 и хората са все по-склонни да вярват на очите си. При все това самото съществуване на финансираните с държавни пари издания като Монитор, Телеграф и Tv7 буди единствено срам в една цивилизована европейска държава. Толерантността към тях бе може би най-тежкият грях на правителството на Бойко Борисов, а фактът, че те станаха още по-раболепни и по-скарани с реалността при новото управление, ясно показва, че всички приказки за различен морал са прах в очите на наивниците. Дори само заради това правителството на Орешарски трябва да си отиде.

Но също и защото – както разбрахме – Делян Пеевски беше личен избор на премиера, който във всяка нормална страна би поел политическата отговорност за грандиозния провал на решението си. Както и понеже настоящото управление е първото в демократичната история на България, което генерира толкова огромно обществено недоволство още в първите седмици след своето сформиране. Заради задкулисното разпределяне на постове и наглото публично поведение на лидерите на новата ни тройна коалиция. И по много други причини…

Ако се съди по черно-бялата картина на смели рицари от БСП, ДПС и Атака, и зловещи конспиратори от ГЕРБ, рисувана в изданията на Пеевски, шансовете Станишев, Местан, Сидеров и Орешарски да постъпят достойно клонят към нула. При все това обаче в последните два дни те изгубиха и малкото легитимност, на която се радваха в очите на обществото. Правителството може и да успее да проточи финалния си танц, но да ни излъже да му дадем шанс да започне нов – едва ли.

Днешният протест започва в 18 часа. Още по темата – при Виктор, Марфа, Енея, Божидар Божанов и Иван Бедров.