- E-lect.net - https://e-lect.net -

По-зловеща от ACTA…

[1]Много по-страшна от всичко, до което може да доведе ACTA [2] (която, както е наясно всеки с повечко юридическа култура, на практика променя много малко съществуващото законодателство) е приетата на първо четене в парламента промяна в закона за хазарта. В нея пише, че Държавната комисия по хазарта (ДХК) може да решава да бъдат филтрирани интернет сайтове – вярно, на първо време само такива, чрез които се организират хазартни игри от лица, на които не е даден лиценз.

В сегашния си вид този текст не само че създава опасен прецедент, но и предоставя на един държавен орган „широки и неопределени пълномощия” да извършва в интернет дейност, „която противоречи на основни стандартни, свързани с човешките права” (цитатът е от тази статия [3] в Капитал).

Казвам това, за да ти обясня защо си мисля, че голяма част от родните блогъри живеят в някаква паралелна реалност. Стотици статии се изписаха срещу ACTA – повечето от които от хора, които дори не я бяха прочели (а останалите от такива, които нищо не вдяват от международно право), но до този момент никой не скочи срещу несравнимо по-опасната промяна в закона за хазарта. Не го направи нито Енея, нито Пейо, нито Комитата, нито Григор, нито който и да е от другите.

За мен това е най-добрата индикация за истинската мотивация зад предната истерия – не в защита на свободата, а на торентите, не, за да бъде запазен интернет от посегателствата на държавата, а в името на по-прозаичното право да теглиш безплатно каквото си искаш, не от любов към нецензурираното слово, а от омраза към набедените за всички злини по света капиталисти, не от ерудираност, а от невежество.

С подобно „гражданско” общество, не е изненада, че, вместо демократична съвременна нация, сме сбор от лесно манипулируеми индивиди, готови да скачат по площадите при всеки медиен фарс, но удобно затварящи си очите за изплъзващата им се свобода.