Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Правосъдието според Москов

Когато вчера министърът на здравеопазването Петър Москов заплаши, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато местните лидери не гарантират безопасността им, той посочи статистика, според която от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки през тази година 174 са станали именно там. Нямам причина да се съмнявам в данните на министър Москов, нито в очевидния факт, че насилието сред ромите е по-високо от това сред българските граждани от други етноси.

При все това здравният ни министър премълча цялата истина – тази, която гласи, че повикванията на линейки от роми са над 70 000 годишно (или поне са били горе-долу толкова през 2012 г. – не намирам данни за 2014, но не виждам повод тази цифра да е по-ниска при положение, че общият брой на обажданията на „Бърза помощ“ непрекъснато нараства от поне няколко години насам), а това ще рече, че в най-лошия случай, посещенията на спешната помощ, придружени с насилие са около 0.249 процента от всички или средно по 1 на всеки 402. Казвам това, не за да оправдавам някого – едва ли са много българските граждани, които няма да се съгласят, че е желателно полицията и съдът да си вършат работата и насилниците да си получат заслуженото – а понеже 174 от 225 звучи по един начин, докато 1 от 402 – по съвсем друг.

В крайна сметка в изявлението си вчера министър Москов ни каза следното: (1.) понеже при едно от всеки 402 посещения на линейка при роми имаме насилие; (2.) и че полицията и съдебната система не успяват да се справят с проблема, (3.) най-логичното решение е не да спазваме закона, да настояваме за равно третиране на всички български граждани и да анализираме защо виновниците за нападения над медицински лица не са наказвани, а (4.) да превърнем 401 от всяка група от 402 болни цигани в заложници, които да използваме като разменна монета (5.) овластявайки разни местни велможи да говорят от името на всички граждани в общностите си и закрепвайки (квази-)феодалните зависимости в тях.

И аз като министър Москов искам лекарите (а всъщност и всички останали български граждани) да бъдат предпазени от прояви на насилие и беззаконие, но определено не смятам, че изходът от една неправда минава през създаването на друга. Изходът винаги преминава през налагането на правдата, а правдата изисква да третираме хората като индивиди, вместо на колективен принцип, да преследваме и наказваме виновните и да защитаваме невинните.

Що се отнася до Петър Москов, наистина очаквах повече от представител на политическата сила, влязла в парламента с обещанието, че ще се бори за връщането на върховенството на закона и няма да бяга от отговорността за трудни реформи. За съжаление, министърът на здравеопазването е поредният, при когото предизборното говорене няма нищо общо с делата му след изборите.

20 коментара

 1. newsted каза:

  Понеже има тежък популизъм в изложените данни, я кажете колко пък е процента на здравно осигурените цигани, т.е. защо с нашите пари трябва да се подлагат на риск и без това малкото останали спешни лекари.

 2. Според едно изследване от 2011 г. – последната, за която намирам данни – процентът е между 68 и 89 в зависимост от това какъв ти е критерият. 68 процента от ромите по това време са здравноосигурени и без прекъсване в правата. 21 процента са се осигурявали, но по една или друга причина към онзи момент не го правят. 11 процент не са били осигурени въобще.

  В момента процентът вероятно е малко по-нисък в първата категория, малко по-висок във втората и горе-долу същият в третата, но това е educated guess 😉 .

 3. JOnews каза:

  Много интересни данни и анализ, можеш ли да споделиш от къде са извлечени или са обществена тайна?

 4. Не са тайна, източниците ми на информация се намират след двуминутно търсене в интернет. Статистиката за спешната помощ конкретно се обнародва от родното министерство на здравеопазването всяка година – най-вероятно всъщност, за 2013 не успях да я намеря.

 5. Иван Симеонов каза:

  Здравейте Юри Иванов, интересно ми е как определихте колко са повикванията от роми, защото силно се съмнявам да се води подобна статистика – това все пак е дискриминационен маркер. Не намирам никъде данни, отделни, за ромите в официалната статистика, пак по същата причина. Ето тук има едно изследване за тел.112, където ромите никъде не са в отделна категория, НО пък повикванията за Спешна помощ за общо 146 000, а Вие казвате, че ромите са отговорни за 70 000 от тях (приблизително)?!? Тоест социалната група, която има най-много неосигурени сред членовете си, ползва близо 50% от общественият ресурс и то при положение, че би трябвало да са 1/10 от общото население???? Не Ви ли се вижда малко ненормално и странно?

 6. Не знам къде е това тук – аз намерих, че повикванията на линейки през 2012 г. са били малко над 796 хиляди общо.

  Разбира се, ако разполагаш с по-коректни данни, винаги можеш да ги споделиш.

 7. За 2009 г. са тези данни. Честно казано, мога само да гадая откъде идва разликата. Ще се опитам да проверя, когато ми остане време.

  За всеки случай, точно попаднах на една статия, която твърди, че повикванията през 2012 г. само във Варненска област са били 44 711, така че предполагам, че моята цифра е по-реалистична.

 8. JOnews каза:

  Министерството на здравеопазването не публикува данните, за които говорите. Целият ви анализ е несъстоятелен и изцяло субективен/популистки.

 9. Всеки анализ има елемент на субективност, естествено. Що се отнася до обвинението в несъстоятелност, let’s agree to disagree 🙂 .

  А по това в популизъм: хората на моето мнение едва ли са мнозинство, а дори и така да е, много повече се чува гласът на онези, които разсъждават по различен начин. Ако исках да напиша популистки текст, щях да го направя съвсем лесно като кажа колко много харесвам действията на Москов. Но не това е целта ми, а да споделя мнението си възможно най-аргументирано. Оттук нататък всеки е свободен да вярва в каквото си поиска.

 10. Иван Симеонов каза:

  В същата статия се твърди, че Варненска област е най-натоварена. Не виждам как може да се екстраполират данните за Варна към цялата страна.
  Отделно едва ли повикванията от 2009 до 2012 може да скочат 6 пъти при намаляващо население (освен някои общности, които несъмнено растат).
  Също така ми беше интересно откъде черпите цифрата 70 000 повиквания от ромската общност, при положение, че подобна статистика едва ли се води официално (намирисва на дискриминация)?

 11. Иван Симеонов каза:

  В подкрепа на горната ми теза още една статия за 2013 г.
  Според мен имате разминаване в данните си относно постъпили сигнали и отсяването им до реални такива на които е изпратен екип.

 12. Все още не мога да ти отговоря каква е причината за разликата между 2009 и 2012 година (а и нямам линк към информацията за 2012 в момента, за което се извинявам – тях ги имаше в press release на МЗ, който в момента ми е недостъпен). Ето тук са цитирани данните за първите 11 месеца на 2011 г. – 667 хиляди повиквания на територията на страната.

  Що се отнася до втория ти въпрос, официална статистика, доколкото ми е известно няма – данните са резултат от екстраполация, при която се опитах да взема под внимание няколко водещи фактора (общият брой повиквания, процентът на ромското население, степента на заболеваемост сред ромското население и степента, до която от спешната помощ отговарят на сигнали, идващи от него). Имам солидни основания да вярвам, че числото 70 000 е леко занижено в тази връзка – потърсих помощ и от приятел, който е по-добре запознат от мен, и той ми каза малко по-голямо число, но аз предпочетох да играя на сигурно 😉 .

 13. По втория ти коментар – тези данни са очевидно занижени. Един интересен анализ, на който попаднах, когато се разрових, показва, че малко по-рано – през 2006 г. – изпълнените адреси само в София са били 109 561.

 14. Мда, аз че първичния документ няма да го намеря сега, няма, но ето тук е поместена същата информация като в него 😉 .

 15. JOnews каза:

  Без реални данни, от проследим източник, от които обективно идва тази цифра 70 000, не може да се направи такава „екстраполация“. Това реално е псевдо-наука.

 16. JOnews, колкото и да ме забавляват опитите ти да маскираш троленето си като нещо релевантно, това ще ти бъде последният нищо-не-казващ коментар. Ако не разбираш защо данните ми са коректни (при нормална вариация), това е предимно проблем на образованието ти. Ако не ти е ясно пък защо те са само илюстративни и точното число само по себе си няма значение, проблемът вероятно е интелектуален 😉 .

 17. Иван Симеонов каза:

  Здравейте,
  ОК съгласен съм с доводите Ви за различните статистики. Наистина е интересно откъде идват разминаванията. Ако цитираната от Вас статистика е вярна, излиза, че всеки 10-ти е викал поне по веднъж линейка в София (за 2006 г.). Това мен ме притеснява повече от цифрите дали са били роми, турци, българи или други етноси. Тази цифра 1/10 е страшна!!! Това значи, че практически няма здравеопазване! Защото СМП е последното средство или поне би трябвало да е.

 18. Петър Славов каза:

  1 на 401 звучи точно както 174 от 225 – твърде много. Заболеваемостта от рак на гърдата е 60 на 100000 жени и смятаме, че е твърде много. И това напълно оправдава драстични мерки спрямо всички. Защо агресията ескалира? Защото сеирджийските средства за масова информация представят лекарите като корумпирани, убийци и т.н., но не и като лекари. А едни правозащитни организации, които не съществуваха по време на тоталитаризма сега набраха голяма смелост и боравят с путиновата терминология за правда и неправда. Сега и аз ще ви задам въпрос за едни цифри. Знаете ли, че в България завършват годишно по-малко от 500 лекари. Миналата година са напуснали страната 600, а тая година, до момента – около 500. Как ви звучат тия цифри? Размислите оставям на вас.

 19. Петър Славов, никога не съм твърдял, че случаите не са твърде много, нито, че не трябва да се вземат мерки – точно напротив. Трудно ми е да разбера толкова ли много хора в интернет не могат да четат с разбиране или просто е по-лесно да си измислят какво иска да каже отсрещната страна, но при всички случаи това ще ти бъде първият и последен път, в който ми приписваш твърдения, каквито не съм правил.

  Що се отнася до напусналите България лекари, някои от най-добрите ми приятели са такива. В тази връзка мен лично ме боли от това и имам личен повод да съм мислил много по темата. В това, че аз съм го правил, а ти – не, предполагам е и разликата между нас.

  Иван Симеонов, не съм достатъчно компетентен, за да знам много или малко са 1 от 10 (каквато е статистиката в национален мащаб). Нагласата ми е, че наистина са много и ти си напълно прав, но какви са корените на проблема и как може да се разреши – просто не знам.