Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Престъпление с не!известна жертва

Като излязла от статия в Не!Новините щеше да ми изглежда поредната грозна циркаджийска проява на Волен Сидеров от снощи, ако не я бях гледал пряко по телевизията. Не мога да преценя дали човекът, ударил лидера на Атака в края ѝ, беше побеснял малко повече от всички останали зрители на „шоуто на Волен“, или са прави онези, които говорят за постановка с цел да се изкара Сидеров онеправдана жертва (на атентат, организиран на най-високо ниво според последната му версия).

SideroviaОбаче напълно бих разбрал гнева. За мен най-високият връх на наглостта се случи, когато Волен, нахлул в автономно учебно заведение, обяви, че протестиращите срещу нахлуването му студенти нарушават обществения ред, и нито едно от присъстващите официални лица дори не изрази възмущение.

Наслушах се, че държавата в България е абдикирала и това е причината за продължаващото съществуване на явлението „Сидеров“ и други подобни нему. Определено не смятам, че можем да говорим за абдикация. Много по-коректно ми се струва твърдението, че държавата у нас буквално е пленена от групичка хора, които се държат като нашественици, сдобили се с контрол върху всичките ѝ инструменти и използващи ги по най-безскрупулен начин, за да охраняват властта си и многобройните привилегии, произтичащи от нея.

Ако държавата беше абдикирала, студентите и насъбралите се пред НАТФИЗ граждани снощи всъщност щяха да имат възможност да упражнят легитимното си право на самозащита срещу самозванеца, нахлул в университета им. Понеже Сидеров се възприема като недосегаем господар обаче, за да бъде озаптен и впоследствие опазен от „народната любов“ бяха ангажирани над 100 полицейски служители (по думите на вътрешния ни министър Румяна Бъчварова) ведно със самия министър и голяма част от ръководството на МВР. И дори те нямаха възможността да направят нещо по-различно от това да го „поканят да даде обяснения“ и да го пуснат да си ходи.

Интересно, колко ли от полицаите снощи са били принудени да оставят семействата си късно вечер, за да отидат на работа по спешност? Дали са станали други престъпления, които можеха да бъдат предотвратени, ако на толкова много служители на реда не им се налагаше да демонстрират безсилието си пред един развилнял се наглец?

Не знам дали поредната проява на Волен е доказателство за задълбочаваща се лудост, зле премерен опит да се натрупа предизборен дивидент (или да се изгради образ на мъченик), или например манипулация с цел да се напомпа рейтинга на ДПС, министър Бъчварова и кой ли още не (каквито теории също се появиха), но знам, че той е чудесен пример докъде може да стигне представител на политическата ни класа, живеещ със закрепеното в самата ни Конституция самочувствие, че за него законът не важи.

Адски жалко е, че законодателството ни е така устроено, че за всяка проява на Сидеров, която имаме възможността да гледаме от буквално всяка телевизия, прокуратурата ни успява само да заведе дело срещу „неизвестен извършител“. Извършителят си го знаем, неизвестни са много от жертвите – български граждани, които поредната проява на безнаказаност на поредния нагъл завоевател, окончателно и с право отказва от желанието да развиват талантите си в България.

Впрочем, ако и на теб ти е прикипяло, за довечера се организира протест.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook или да последваш фийда му в Twitter. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.