- E-lect.net - https://e-lect.net -

Престъпно управление

[1]Навярно българската интернет общност ще запомни днешния ден с края на илюзията за демократизъм в страната. Причината, както ще се досетиш, е поредната нелепа полицейска акция, този път насочена срещу, цитирам „шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия от различни градове в България“. Нейното престъпление? Че стимулираше четенето и грамотността, с помощта на сайта chitanka.info.

Няма да се спирам на факта, че създателите на „нелегалния сайт“ са известни на хилядите му почитатели като добри граждани и ангажирани членове на обществото, нито на този, че стотици хора допринасяха за непрекъснатото му обновяване. Ако си влизал поне веднъж там, със сигурност си наясно и с изключителната коректност на авторите, която ги караше да свалят всяка книга, за която постъпваше искане за нарушени авторски права. Не бих коментирал даже липсата на каквито и да е реклами или други способи за финансова облага в chitanka. Нито че поради тази причина сайтът е в пълно съгласие със закона, който гласи:

Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

9. възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.

Дори няма да си отворя устата, че докато МВР регистрира този невероятен успех, страници като zamunda.net, arenabg.com и десетки от техния калибър, които всъщност печелят от нелегалното разпространяване на съдържание, остават недокоснати.

Да не говорим за онези – истинските престъпници, чиято дейност министърът на вътрешните работи и главният прокурор преди няколко месеца се заканиха да прекратят завинаги.

Ще кажа едно единствено нещо. Преди време предрекох [2], че – уморен от безсмислената си ПиАр битка с мафията – господин Цветанов ще насочи усилията си към по-леко бойно поле – това на гражданското общество. За мое съжаление се оказа, че съм прав. Нещастник!